Még egy hétig lehet pályázni energiatakarékos izzókra a zöldtárcánál

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) a nagy érdeklődésre való tekintettel 2010. február 12-ig meghosszabbította az Izzócsere Program pályázatának végső beadási határidejét, így még egy hétig lehet pályázni az energiatakarékos izzók cseréjére – közölte a zöldtárca pénteken.

Az Izzócsere Program keretében a KvVM pályázat útján 230 millió forint értékben oszt ki energiatakarékos fénycsöveket a nagycsaládosokat, időseket és óvodákat segítő szervezeteknek. A programot az Európai Unió finanszírozza.

A “tornateremnyi” energiatakarékos fénycsővel a támogatottak évente összesen 780 millió forintot takaríthatnak meg rezsijükből. Ezzel a légkört 23.900 tonnával kevesebb szén-dioxid szennyezi, 6 ezer hektárnyi erdő menekül meg, és az erőműveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell előállítaniuk – olvasható a KvVM közleményében.
Ha egy család mindössze öt hagyományos égőt cserél energiatakarékos fénycsőre, egy évben 17 ezer forintot takaríthat meg a villanyszámlán – emlékeztet a környezetvédelmi tárca.

Ajánlott tartalom

Sokan kaptak alacsonyabb értékű gázszámlákat a naparányos kedvezményelosztás jóvoltából

A kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Továbbra is a magyar családok jutnak a legolcsóbban földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól - jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében.