Megalakult a Észak-alföldi Regionális Energia Ügynökség

Regionális energia ügynökség alakult hétfőn Debrecenben, az országban elsőként – jelentette be Gazda László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (ÉARFT) elnöke a cívis városban sajtótájékoztatón.

Emlékeztet rá, hogy a tanács az Intelligens Európa program keretében nyújtott be pályázatot az ügynökség létrehozására még a múlt év elején.

Debreczeni Ferenc, a tanács munkaszervezetének igazgatója hozzátette: az “Intelligens Energia – Európa” program az Európai Unió nem technológiai jellegű programja az energia ágazatban, amely a nem műszaki jellegű akadályok felszámolását, piaci lehetőségek teremtését és a környezettudatosság növelését szeretné elérni. Különösen az energiahatékonyság és az energiaforrások racionális felhasználásának támogatásáról, valamint az új és a megújuló energiaforrások közlekedésben történő felhasználásának előmozdításáról rendelkezik.

Utalt arra is, hogy az európai uniós előírások szerint 2010-ig a jelenlegi 5,3 százalékról 12 százalékra kell növelni a hazai energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások arányát. Ehhez képest az Észak-alföldi Régióban az adottságokhoz és lehetőségekhez mérten nem használják ki kellően a napelem-rendszerekben, a napkollektorokban, a szélturbina-generátorokban, a biomassza alapú kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő berendezésekben, a biomasszával fűtött lakóhelyek számának növelésében és a folyékony bioüzemanyag hasznosításában rejlő lehetőségeket.

Az Észak-alföldi Régió adottságait figyelembe véve elsősorban a biomasszát, a geotermikus energiát, valamint a napenergiát és a szélenergiát lehetne hatékonyabban használni. Ezeknek az adottságoknak a jobb kihasználását, a nemzetközi tapasztalatok felhasználását, valamint promóciós és képzési program beindítását egy regionális energia ügynökség jelentősen tudja segíteni – mutatott rá az igazgató.

Az Európai Unió az Észak-alföldi Regionális Energia Ügynökség működését az elkövetkező három és fél évben 63 millió forinttal támogatja, a hazai társfinanszírozás 21 millió forint. A tanácsadó-szolgáltató szervezet központja a Nyíregyházi Főiskolán lesz. Az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jánosi Zoltán, a főiskola rektora a fejlesztési tanács vezetőivel.

Ajánlott tartalom

Úgy tárolhatjuk az energiát ahogy korábban senki

A megtermelt energiát egy svájci cég fejlesztése által tárolhatjuk el hosszú időre.