Megépülhet az óriási vízerőműrendszer

A chilei kormány engedélyezte annak a Patagóniába tervezett óriási vízerőműrendszernek a megépítését, amelyet 50 év alatt kívánnak megvalósítani, és amely teljes üzemben Chile jelenlegi energiaigényének 20 százalékát biztosítja majd.

A világ két legvadabb folyóján, a Pascua és a Baker folyókon 3,2 milliárd dolláros költségvetéssel összesen öt gát építését tervezik. A Santiagótól 1600 kilométerre délre található területen további 4 milliárd dollárba kerül majd annak a nagyfeszültségű távvezetéknek a kiépítése, amely az erőművekben termelt energiát szállítja. A tervek szerint a teljes rendszer 2,75 gigawattnyi villamos energiával segíti csillapítani Chile növekvő energiaéhségét, amely az előrejelzések alapján 2025-re további 80 százalékkal növekszik. A gátak megépítését – bár megújuló energiaforrásról van szó – a környezetvédők azért ellenzik, mert a jelentős természeti átalakítással járó beruházásból elsősorban a bányák energiaigényét kívánják fedezni. Egy áprilisi népszavazás eredménye szerint a lakosság 61 százaléka ellenzi a hegyi folyókat megzabolázó erőműrendszer megépítését és az ezzel járó 5900 hektáros terület elárasztását. A HidroAysen névre keresztelt beruházásért felelős chilei Endesa és a spanyol Colbun SA vállalatoknak ennek ellenére sikerült meggyőzniük a döntéshozókat. A konzorcium szerint az erőművek tiszta és megújuló energiaforrást biztosítanak, és csak ezzel akadályozható meg, hogy még több széntüzelésű erőművet kelljen építeni. Az atomenergia hasznosítását pedig a legutóbbi japán katasztrófa után a chilei kormány sem tartja a vízenergiánál jobb választásnak.

Ajánlott tartalom

DH Energy néven indít új üzletágat a Duna House Group

DH Energy néven új üzletágat indít a Duna House Group, az Európa négy országában működő, ingatlanokat és pénzügyi termékeket közvetítő vállalat először Magyarországon lép be az energetikai piacra, főként lakossági és kisvállalati ügyfeleknek kínál energiahatékonysági megoldásokat - közölte a cégcsoport szerdán az MTI-vel.