Megérkezett a kormány bejelentése a napelemes betáplálásról

Gulyás Gergely bejelentése szerint januártól újra engedélyezik a lakossági napelemek hálózatba való betáplálását és bevezetik a bruttó elszámolást az áramért.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón jelentette be az új fejleményeket a lakossági napelemekkel kapcsolatban. Elsőként azt közölte, hogy január 1-től az ország szinte teljes területén feloldják a napelemek betáplálási stopját, kivéve egy 7-8%-os részt. Második fontos bejelentése pedig a bruttó elszámolásról szólt. Gulyás elmondta, hogy a háztartási napelem tulajdonosoknak 2024-től kb. 13 forintot fognak fizetni a hálózatba betáplált villamosenergia után. Ez azt jelenti, hogy a napelem tulajdonosok fair áron kapnak majd pénzt a megtermelt áramért. Az infón Gulyás ismételte a múlt pénteki bejelentést is, miszerint azok a háztartások, akik 2023. szeptember 7-ig jelezték napelem telepítési szándékukat, tíz évig az éves szaldó elszámolásba kerülnek, ha a beruházás 2025. december 31-ig befejeződik. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy ezért nem indul kötelezettségszegési eljárás az Európai Bizottság részéről, mivel az uniós irányelv 2024-től már a bruttó elszámolási rendszert írja elő az új csatlakozásokhoz. A legfontosabb változás az, hogy a kormány lehetővé teszi azoknak, akik 2024. január elseje után is csatlakoznak napelemekkel a hálózathoz, hogy az éves szaldó szerinti hálózati csatlakozásban részesüljenek, feltéve, hogy idén szeptember 7-ig jelezték szándékukat.

A kérdések során Gulyás beszélt Lantos Csaba energiaügyi miniszter közelgő döntéséről is, ami a lakossági hálózati betáplálási stop részleges feloldását jelentheti, valamint az új napelemes bruttó elszámolási rendszer feltételeiről. A miniszter hangsúlyozta, hogy január elsejével visszaállítják a rácsatlakozás lehetőségét az ország döntő részén, és emellett az akkumulátor kapacitások kiépítésére is pályázati lehetőség lesz a háztartások számára.

Gulyás azt is elárulta, hogy a bruttó elszámolás árazása fair lesz, és a napelem tulajdonosok ugyanazért az árért adhatják el az áramot, mint a nagyobb erőművek. Ez ígéretes fejleményeket jelent a napelemes rendszerek tulajdonosai számára, akiknek most már tisztább képük van a jövőbeli elszámolási rendszerről és árakról.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.