Megfelelő szigetelés és nyílászáró fűtési költségei lefelezéséhez

Az új rezsiszabályok életbe lépésével számos háztartásban indult meg a dilemma, hogyan is lehetne a fűtést korszerűsíteni. Arra azonban nem biztos, hogy mindenki „számszerűen” gondolt, hogy mennyire energiapazarlók is a 70-es, 80-as években épült otthonok. Cikkünkből egyértelműen kiderül, miért is annyira fontos a fűtésrendszer átalakítása mellett a megfelelő szigeteléssel és a nyílászáró cserével is foglalkozni.

Megfelelő szigetelés az energiaveszteség ellen

Mivel elsősorban az ajtóknál/ablakoknál érezzük a hirtelen beáramló kellemetlen légáramlatot, sokan nem is gondolnak rá, hogy a falakon keresztül közel ugyanannyi fűtési energiát veszíthetünk. Független források szerint a régi szigetelés nélküli otthonoknál már csak magával a szigeteléssel 20-30%-os éves energiamegtakarítás érhető el. Ez az érték még tovább emelkedhet vékony falak esetén, vagy pl. további hőmennyiség távozhat a lábazaton vagy a tetőszerkezeten is.

Megfelelő nyílászárók az energiaveszteség elle

A mai korszerű műanyag ablakok már beépítésükkor 25-30%-kal több energiát takarítanak meg számunkra, mint hagyományos, régi, fa társaik. Arról viszont semmiképp se feledkezzünk meg, hogy mivel hermetikusan lezárják otthonunkat, olyan a korábbi „szellőzés” miatt könnyen elkerült problémával is szembesülhetünk, mint a szén-monoxid mérgezés veszélye. Szén-monoxid jellemzően a tökéletlen égés következtében keletkezik az olyan tüzelőberendezésekben, mint a konvektorok, kályhák, nyílt égésterű gázkazánok, vagy gáz vízmelegítők, így amennyiben otthonunk ilyen berendezéssel rendelkezik, fontos a fokozott figyelem és a vészjelző telepítése.

Magyarország családi házai, és azok állapota

„Magyarországon körülbelül 2,7 millió családi ház van, aminek mindössze 10-15 százaléka éri el a DD vagy CC energetikai minőség szerinti besorolást. Ezen felül a lakóingatlanok mindössze 10 százaléka épült a 2000-es évek után, így megközelítőleg 1,7-1,8 millió otthont kéne komplexen felújítani.” – hivatkozik arra a penzcentrum.hu. Ezekből a számadatokból is kitűnően látszik, hogy a fenti fejlesztések elengedhetetlenek a valódi energiamegtakarításhoz, avagy ahhoz, hogy ne az utcát fűtsük/hűtsük. A költségek ezen kívül tovább csökkenthetők még a fűtési rendszer korszerűsítésével.

Fűtési rendszer korszerűsítés régi ingatlanoknál

Gázkazán cseréje

A kondenzációs kazánok működési módjuknak köszönhetően ugyanannak a komfort szintnek a biztosításához 20%-kal kevesebb földgázt hasznosítanak, mint hagyományos társaik. Időjáráskövető módban pedig folyamatosan képesek a legalacsonyabb szinten történő üzemre

Megújuló energiát hasznosító berendezés telepítése – fűtés-, hűtés- és használati melegvíz előállítás gazdaságosan

  • levegő-víz hőszivattyúk 1 kWh elektromos áram segítségével 4-4,5 kWh mennyiségű energiát képesek előállítani a fűtési/hűtési rendszerben. Napelemekkel kombinálva ez az üzemeltetési költség közel 0-ra csökkenthető. A legtöbb fűtési rendszerhez, úgymint pl. a felületfűtés, fan-coil, vagy az alacsony hőmérsékletű radiátoros fűtés tökéletesen illeszthetők. Ráadásul a rendszer kiegészítőfűtés, gázkazán csatlakoztatására is alkalmas.
  • napelemes rendszerek számos otthonba már évekkel ezelőtt bekerültek. Sokan viszont ez idáig nem tértek át 100%-ban az elektromos fűtésre. A gazdasági helyzet változásainak köszönhetően viszont egyre többen korszerűsítették otthonukat hűtő/fűtő klímával, fan-coillal, vagy épp elektromos kazánnal. Ezek a modern és környezetbarát fűtőtestek gyors reakcióidővel képesek biztosítani az egyéni igényekhez igazodó energiafelhasználást. Akik nem telepítették a rendeletváltozások előtt napelemes rendszerüket, azoknak sem kell csüggedni. A visszatáplálási felfüggesztés ugyanis várhatóan mindössze 1-2 évig tart majd. Addig pedig, ha megelégszünk a pillanatnyilag megtermelt energia felhasználásának lehetőségével, még akkumulátort sem szükséges telepítenünk a rendszerkiépítéshez.

 

Gépész Webáruházban mindent megtalál, ami az otthonfelújításhoz jól jöhet. Megbízható szakemberre van szüksége a felújításhoz?

 

 

 

Partner cikk

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.