Meghirdették az idei kerékpárosbarát település és munkahely pályázatokat

A megfelelő kerékpáros infrastruktúra kialakítása, valamint a környezettudatos közlekedési kultúra terjesztése terén tett erőfeszítéseket ismerik el a környezetvédelmi és közlekedési minisztérium által idén negyedszer meghirdetett Kerékpárosbarát település és Kerékpárosbarát munkahely pályázatok.

A települések – valamint a fővárosi kerületek – szeptember 30-ig nyújthatják be pályázatukat – olvasható a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium keddi közleményében. Az értékelési szempontok között szerepel a településen található kerékpáros úthálózat hossza és állapota, a biciklitárolók és a kölcsönözhető kerékpárok száma, de az infrastruktúra-fejlesztésre fordított források nagyságát is figyelembe veszik. Előnyt jelentenek a biciklizés népszerűsítésére és a biztonságos kerékpáros közlekedésre irányuló kampányok, valamint ha a település rendelkezik kerékpáros fejlesztési tervvel, stratégiával.

A korábbi években többek között Békést, Hajóst, Budakalászt, Nyíregyházát, Szarvast és Tatát tüntették ki az elismeréssel.
A Kerékpárosbarát Munkahely címre mikro-, kis-, közép-, és nagyvállalatok, közintézmények valamint non-profit szervezetek pályázhatnak, ugyancsak szeptember 30-ig. Az elbírálás során olyan szempontokat vesz figyelembe a bizottság, mint a munkahelyi kerékpáros infrastruktúra állapota, a biciklizés ösztönzése a munkáltató részéről, illetve a kerékpározás kommunikációja a munkahelyen. Az idei évtől a kerékpárosbarát közoktatási intézmények is külön elismerésben részesülnek, a cím odaítélésében az Oktatási és Kulturális Minisztérium nyújt szakmai segítséget – írja közleményében a zöldtárca.

A környezetvédelmi minisztérium tavaly külön honlapot – www.kvvm.hu/kbm – is létrehozott a Kerékpárosbarát Munkahely pályázathoz: az oldal többek között támogatási lehetőségekről, pályázatokról nyújt információt a cégeknek, szabványokat, jogszabályokat tartalmaz, illetve csatlakozási lehetőséget is biztosít az akcióba bármely vállalat számára.

Ajánlott tartalom

Fővárosi albérletárak:148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbbek

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.