Mégis lehet 100-as villanykörtét venni

Nem hagyományos égő, csak roppantul hasonlít rá: ezzel magyarázza az egyik legnagyobb áruházlánc, miért árusít olyan volfrámszálas izzót, amelyet már több mint három éve tilos forgalomba hozni az Európai Unióban. Az úgynevezett rázásálló égők azonban ugyanúgy pazarolják az áramot, mint a jól ismert, régi százas körték.

Átmenetileg ugyan, de mégis lehet a hagyományos volfrámszálas fényforrásokat kapni két hazai hipermarketlánc áruházaiban. Átlátszó burájú 100-as izzót 2009. szeptember 1. óta nem lehet gyártani az Európai Unió területén, és a raktárkészletek kimerülése után elvileg el kellett volna tűnnie a polcokról ennyi idő alatt. Sőt, 2012 szeptemberétől már 40-es izzókat sem lehet gyártani az EU-ban. 2013 elején mégis olyan reklámokat láthatunk, amelyekben ott virítanak a régről ismert 100-as izzók. A trükk a következő. Az Európai Unió ökodizájn-rendelete a háztartási célra gyártott izzókra vonatkozik, míg a most kapható fényforrásokat eredetileg ipari környezetbe tervezték. Az Auchan áruházakban tapasztalatunk szerint a Tungsram Resista márkanevű izzóját lehet kapni. Ennek a típusnak vastagabb a burája, és a volfrámszál nyolc ponton, rugalmasan van felfüggesztve benne, ezért jobban ellenáll a vibrációnak ipari környezetben. Az izzó egyébként nem különbözik az évtizedek óta megszokott fényforrásoktól: a felhasznált villanyáramnak ugyanúgy csak az 5 százalékát hasznosítja fényenergia formájában. Az energiatakarékossági skálán emiatt a két legrosszabb, vagyis az F vagy a G kategóriába sorolja be a gyártó.

Az ár vagy a fogyasztás a fontos?
“Az akciós újságban szereplő izzó nem hagyományos izzó, bár nagyon hasonlít rá, és egyszeri akcióról van szó” – mondta Gál Judit, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere az [origo]-nak. “Eredetileg ez egy az ipari alkalmazásra szánt izzó, és mivel alacsony áron kapható, a háztartási felhasználása is népszerű. A hagyományos izzót kereső vásárlók részesítik előnyben” – magyarázta. Lapunk munkatársa szerint a Tesco hipermarketekben is kapható ugyanez az izzó, azzal a különbséggel, hogy ott külön felirat figyelmeztet rá, hogy ipari felhasználásra szánt termékről van szó. A Resistából várhatóan több tízezer darab fogy február elejéig, mert továbbra is töretlen a kereslet a hagyományoshoz hasonló izzók iránt – mondta az Auchan szóvivője. Egy dologban valóban verhetetlen a hagyományos volfrámszálas technológia: olcsó az energiatakarékos égőkhöz képest. Mennyi fényt bocsát ki egy izzó? Ezt fényáramban adják meg a világítástechnológiai szakértők, mértékegysége a lumen (lm). Ha valaki a százas izzók 1000 lumenjéhez hasonlóan világító, de energiatakarékos égőt keres, 800-1200 forintot kell fizetnie egy kompakt fénycsőért. Ha pedig csillárba szán erősebben világító fénycsövet, akkor 2200-2500 forintra számítson 2100 lumen fényáramért. Ehhez képest a rezgésálló izzók 150-180 forintba kerülnek. A két technológia különbsége az éves villanyszámlában jelentkezik. Ha valaki egy volfrámszálas 100-as izzót egy évben minden nap három órán át működtet, akkor mintegy 5500 forinttal növeli az áramszámláját. Ugyanennyi idő alatt körülbelül 1100-1250 forintba kerül a világítás egy százas égőnek megfelelő kompakt fénycsővel.

Amíg a készlet tart
Háztartási célú izzót azért is lehet még mindig megvásárolni, mert csak a gyártásukat állították le a kivezetésüket szabályozó uniós rendelet nyomán, de gyártói raktárakból még beszerezhető a termék. “A szabályozás a hagyományos égők forgalomba hozatalát tiltotta meg. Ha tehát egy gyártó öt évvel ezelőtt bevizsgáltatta a termékét és megszerezte rá a forgalomba hozatali engedélyt, akkor a terméket törvényesen lehet kapni addig, amíg kifutnak a készletek” – tájékoztatott Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársa.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadást nyújt

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadással, naprakész ismeretekkel rendelkező energetikai tanúsítói csapattal segíti az Otthonfelújítási Programban pályázni vágyókat, és utólagos pénzügyi hozzájárulást nyújt a pályázati saját forráshoz - közölte az MVM Otthon Plusz Zrt. pénteken az MTI-vel .