Mégis olvadnak a Himalája gleccserei

Mégis olvadnak a Himalája gleccserei – jelentette be egy új kutatás alapján az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC), amely korábban kénytelen volt visszakozni azon előrejelzésétől, amely szerint 2035-re elolvadnak a dél-ázsiai hegység jégtömegei.

A Himalayagate néven elhíresült 2009-es botrány az IPCC iránti bizalom megrendüléséhez vezetett, a szervezetet éles bírálatok érték. A kellemetlen epizódon való továbblépés érdekében a testület elnöke, Radzsendra Pacsauri vasárnap bejelentette, hogy a rendelkezésre álló, korlátozott mennyiségű tudományos anyag szerint a himalájai gleccserek valóban olvadnak. Az ENSZ 17. Klímaváltozási Konferenciáján ismertetett jelentéseket a Katmanduban működő Integrált Hegyvidéki Fejlesztés Nemzetközi Központ (ICIMOD) állította össze. Egy svéd finanszírozású tanulmány szerint a térségben vizsgált tíz gleccser mindegyike zsugorodott, a jégveszteség mértéke 2002 és 2005 között jelentősen növekedett. Egy másik tanulmány szerint csökkent a térséget borító hótakaró vastagsága az elmúlt évtizedben.

 
A tanulmányok készítői azonban hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség, hiszen a régió 54 ezer gleccseréből csupán tízet vizsgálnak rendszeresen. A himalájai gleccserek olvadásának pusztító következményei lehetnek mind az emberekre, mind az állatokra nézve. Mintegy 1,3 milliárdan függenek a hegyekből aláfolyó vízforrásoktól, amelyek teljesen kiszáradhatnak a jégtakarók eltűnése miatt. “Ezek a jelentések új mércét és terület specifikus információkat nyújtanak számunkra annak megértéséhez, hogy milyen hatással van a klímaváltozás a világ egyik legsebezhetőbb ökoszisztémájára” – idézte Pacsaurit a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.