Mégis van környezetbarát Ferrari?

Egész eddig azoknak, akik a világvezető autógyártótól szerettek volna elektromos sportjárgányt vásárolni, csalódniuk kellett, illetve várni, míg végre kijön az új Ferrari hibrid.

Azonban egy osztrák tervező türelmetlennek mutatkozott, és összehozott egy olyan autót, melynek a károsanyag-kibocsájtása nulla, mégis a Ferrari dizájnját követi. A Fahrradi Farfalla FFX névre hallgató járművet Hannes Langwelder tervezte meg. Ugyanaz a Langwelder, aki a Ferdinand GT3 RS-t is megalkotta, mely a világ leglassabb Porschéjeként ismert. A Ferrari-utánzat elnevezése a német „kerékpár” („Fahrrad”) és az olasz „pillangó” („farfalla”) szóból ered. Így hát rájöhetünk, hogy a mindössze 100 kilogrammos járgány a Ferrarikban lévő V-12-es benzinmotor helyett mindössze két pedállal működik, azaz teljes mértékben emberi energia meghajtású, és 11 sebességfokozatba kapcsolható. A „pillangó” elnevezés pedig az „autó” felfelé nyíló ajtóira utal, melyek pedálozás közben fel-le mozognak, akár egy pillangó szárnyai. A Fahrradi Farfalla FFX meglehet, hogy furcsa és humoros ötletnek látszik, de akármennyire tűnik lehetetlennek, a járgányt meg is lehet vásárolni, összesen 1,6 millió dollárért (373 millió forintért). A furfangos jármű jelenleg a Linz-i LENTOS Kunstmuseum-ban van kiállítva.

fahrradi farfalla ffx

fahrradi farfalla ffx

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.