Megjavították a Barátság kőolajvezeték lengyelországi szálát

Megjavították és újból üzembe helyezték a Barátság kőolajvezeték nyugati ágának azon lengyelországi szálát, amelyen a hét végén kiömlés történt – közölte kedden a PERN lengyel olajvezeték-üzemeltető vállalat.

A szivárgást az északnyugat-lengyelországi Chodecz községnél állapították meg szombat éjjel. Ezen a szálon a tengeri úton érkező olajat továbbítják a németországi Schwedt és Spergau olajfinomítóiba. A baleset miatt a lengyelországi vezeték másik szálára kellett korlátozni a Németországba tartó olajszállítást. A meghibásodott infrastruktúra új elemeit hétfőn szerelték be. Aznap megkezdődött a szennyezett talaj rekultivációja is. A PERN környezetvédelmi szolgálata továbbra is a térségben dolgozik. A vállalaton belül egy bizottságot hoztak létre a baleset okainak megállapítására. Vasárnap este a PERN tudatta: a szivárgás helyén nem találtak külső beavatkozásra utaló nyomokat.

Ajánlott tartalom

Lehetővé teszik az uniós villamosenergia-piac reformját

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön megszavazta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az uniós villamosenergia-piac reformját, egyben döntött a gáz- és hidrogénpiacokról szóló új irányelvről is - közölte a brüsszeli testület.