Megkezdődött az energianád betakarítása

Megkezdődött a hazánkban egyre népszerűbb energianövény, az energianád betakarítása. Az évek óta belvíz lepte ültetvényeken Felsőpetényben, a mai napon megindultak a gépek, hogy a föld tulajdonosainak a nehéz időjárási körülmények között is nyereséget termelhessenek.

„A fagynak köszönhető, hogy a következő napokban hektáronként akár 15-20 tonna energianádat arathatunk, hiszen a fagyott talaj megengedi, hogy a traktorok különösebb gond nélkül dolgozhassanak.” – ismertette Váczi András felsőpetényi gazda. ” A belvízzel borított területünkön ez az egyetlen olyan növény, amit haszonnal tudunk betakarítani, ezért döntöttünk az energianád mellett „ – állítja a közel 100 hektáron gazdálkodó üzletember.
„Hagyományos gépparkunkkal kényelmesen meg tudjuk oldani az ültetvények gondozását, az nem igényelt különösebb beruházást. Ezt az aratás most pelletáló üzemekbe szállítjuk, de akár erőművek részére vagy családi felhasználásra is alkalmasak lennének.”- fűzte hozzá végül a szakember.

Az Enagro Kft. az energianád területén Magyarországon a legnagyobb ismeretekkel és kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező cég. Céljuk az energianád felhasználásának elterjesztése, hiszen hazánkban jelenleg mindössze 8-900 hektárnyi ültetvény található, szemben a nemzetközi olykor százszor ekkora területekkel.
Az energianád, közel 10 éve energianövénynek termesztett pázsitfűféle, Kínai nádként is szokták emlegetni. Az évente 3-4 méter magasra megnövő ültevény, hektáronként akár 18-20 tonna szárazanyagot is biztosít, mely már a kukorica és búza megtérülésével is komoly versenyben van, különösen a növekvő energiaárak mellett.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.