Mégsem lesz új energiacég-adó-, de évente nyolc ZBR-nek megfelelő energia-megtakarítás a feladatuk

Létrejön a 1,5%-os szolgáltatói hatékonysági kötelezettségi rendszer.

A korábbi tervekkel ellentétben mégis bevezetik a 1,5%-os szolgáltatói energiahatékonysági kötelezettségi rendszert, amely 2014-től kötelezi az energiaszolgáltatókat, hogy évi 1,5%-nyi megtakarítást érjenek el fogyasztóik között, például a lakásfelújítások támogatásával.  Az évente megtakarítandó mennyiség a Zöld Beruházási Rendszer összes megtakarításának nyolcszorosa.

Az EU Bizottság honlapján megjelent a magyar Kormány jelentése[1] arról, hogy hogyan kívánja végrehajtani az Energiahatékonysági Irányelv értelmében 2014-ben bevezetendő 1,5%-.os energiaszolgáltatói megtakarítási kötelezettséget. E rendszer lényege, hogy az energiaszolgáltatókat arra kötelezi, hogy az évente az eladásaik 1.5%-ának megfelelő mennyiségű energiát takarítsanak meg a végfogyasztók körében.  Ehhez az energiaszolgáltatók kénytelenek lesznek anyagilag is segíteni fogyasztóik beruházásait.  Ilyen rendszer már régóta működik Nagy-Britanniában, ahol az energiaszolgáltatók a családi házak szigetelését támogatták.

Bár a jelentés a hazai bevezetésre vonatkozó kérdések legtöbbjére semmi véglegeset nem mond, egy kulcskérdésben, a kötelezettség végrehajtásának módjában változni látszik az irány.  A jelentés azt írja, hogy Magyarország egy valódi kötelezettségi rendszer „bevezetésében gondolkodik”.  Ez azért újdonság, mert 2013 nyarán Horváth Attila Imre NFM – államtitkár még úgy nyilatkozott[2], hogy „inkább járulék lesz”, illetve „E pénz egy részéből energiahatékonysági projekteket …lehet finanszírozni.”

További fontos elem, hogy a tervezet meghatározza, hogy pontosan mennyi megtakarítást kell a szolgáltatóknak évente előteremteni.  Ez pedig évi 2 vagy 2,7 milliárd kilowattóra attól függően, hogy a közlekedési energiafogyasztást is bevonják-e a rendszerbe, vagy sem.  Ez igen jelentős mennyiség, ha belegondolunk a kisebbik szám is majdnem nyolcszor annyi, mint az a 253 millió kWh, amit a Zöld Beruházási Rendszer 2008 óta megtakarított.  Ez azt is jelenti, hogy 2020-ig az energiaszolgáltatói megtakarítási kötelezettség a Paksi Atomerőmű egyéves termelésénél is több energiát takarít majd meg.

dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. igazgatója így niylatkozott:  a

·         Nagyon örülünk, hogy az NFM járulék helyett inkább valódi kötelezettségi rendszert vezetne be, így nem az államon keresztül, hanem közvetlenül jutnak majd el az energiaszolgáltatók támogatásai a fogyasztókhoz,

·         Ez a megoldás elősegíti, hogy a leginkább költséghatékony megtakarítási beruházások valósuljanak meg

·         Az új rendszer a 2014 februárjára igért Panel III programnál nagyságrendekkel több forrást teremthet a lakások szigetelésére, kazán-, illetve nyílászáró-cseréjére

·         A rendszert az Irányelv szerint már 2014-ben be kell vezetni, és minél előbb elindul, annál hamarabb segíthet az emberek energiaköltségeinek csökkentésében.

[1] http://ec.europa.eu/energy/efficiency/eed/doc/article7/2013_hu_eed_article7_hu.pdf

[2] http://www.vg.hu/penzugy/jon-az-energiacegek-uj-jaruleka-408272

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.