A Solar Decathlon nevű versenyen rendszeresen 20 különböző egyetem csapata vesz részt, amelyek teljes mértékben napenergiával működő házakat terveznek.

Megtalálták a legzöldebb napelemes házat

A Solar Decathlon nevű versenyen rendszeresen 20 különböző egyetem csapata vesz részt, amelyek teljes mértékben napenergiával működő házakat terveznek.

A versenyre készülő csapatoknak 2 év felkészülési idejük volt arra, hogy építészeti és energiatechnikai szempontból egyaránt olyan kiforrott épületet álmodjanak meg, amely a teljes energiaszükségletét napenergiából fedezi. Az idei Solar Decathlonon négy győztest hirdettek.

A negyedik helyet és az azzal járó 125 000 dolláros jutalmat a Smart Innovative Living Oasis (SILO) House és az azt megtervező Missouri Tudományos és Technológiai Egyetem nyerte el. A ház egyesíti magában a csúcstechnikát, az energiahatékonyságát és a hagyományos farmház-architektúrát. A legtöbb funkció kényelmesen okostelefonról a távolból vezérelhető és ellenőrizhető.

A harmadik helyet szerezték meg a Kaliforniai és a Denveri Egyetem hallgatói, akik a RISE nevű projektjükért 150 000 dolláros díjat kaptak. A RISE moduláris blokkokból áll, amelyek a rendelkezésre álló területhez és a lakók igényeihez igazíthatók. A rendkívül rugalmas házat mozgatható falak is jellemzik.

A második helyet és az azzal járó 225 000 dollárt a Marylandi Egyetem reACT házának ítélték oda. Az épület önellátó, kiváló fényviszonyokat kínál és még tápanyagokban gazdag élelmiszereket is termel. Ráadásul a reACT képes idővel a funkcióit teljesen a lakói szokásaihoz igazítani.

Az idei Solar Decathlon és a 300 000 dolláros fődíj nyertese a svájci NeighborHub lett, amely családi ház, de környezetbarát és akár a szomszédok közötti találkozók helyszínéül is szolgálhat. Az épület különösen a vízmenedzsment, a megújuló energiák, a biodiverzitás, az ökológiai anyagkiválasztás, az élelmiszerek, a hulladékgazdálkodás és a mobilitás területén emelkedik ki. A NeighborHub meghatározó lehet az emberi közösség számára és eközben hozzájárulhat a környezetbarát életstílus elterjesztéséhez.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.