Megújul a füvészkerti Pálmaház

Megújul a Pálmaház, mivel két újabb uniós pályázatot is megnyert az ELTE Füvészkert.

Az intézmény közel 400 millió forintos támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Az ELTE Füvészkert trópusi, szubtrópusi és mediterrán gyűjteményeinek megújítása a műemléki védettségű, 1865-ben épült Pálmaház és környékének rekonstrukciója keretében című pályázatával – közölte a füvészkert hétfőn az MTI-vel.
Ennek köszönhetően teljesen megújul a műemléki védettségű Pálmaház a körülbelül 1 évig tartó rekonstrukció alatt: új gépészetet, világítást, üvegfelületeket és külső felújítást is kap úgy, hogy a benne élő trópusi és szubtrópusi növényzet nem sérül. A látogatók kényelmét akadálymentesítés szolgálja és a megnövelt terekben jobban meg lehet figyelni a növényeket. A trópusi haszonnövények tematikus gyűjteményét 152-ről 170-re, a pálmafélék gyűjteményét 153-ról 160-ra, a szubtrópusi tájak tematikus gyűjteményét 168-ról 180-ra növelik, s a Pálmaház környékén élő növények köre is bővül.

A kertrészek és a növényállomány fejlesztésére fordítja az intézmény azt a közel 250 millió forintot, amelyet A Tematikus és gyűjteményes kertrészek felújítása az ELTE Füvészkertben a biológiai sokféleség megóvását segítő ex situ növénymegőrzés erősítése érdekében című pályázatával nyert. Az egyedülálló gyűjtemények bővülésével nagyobb lehetőség nyílik a tudományos kutatási, oktatási és ismeretterjesztési tevékenységre, az ex situ növénymegőrzés (azaz a védett növények nem saját élőhelyen történő megőrzése) ezzel egyre teljesebben valósulhat meg.

Megújul az Ázsiai kert, a Sziklakert, a nagy pesti árvíz egyik utolsó és még látható színtere, a ligeterdő, amely bővülő élőhelyet nyújt a város közepén élő mocsáriteknős-kolóniának. Kibővül a Rosarium is, amely a hazai nemesítésű, méltán világhírű rózsafélék bemutatását is lehetővé teszi. A két új – és a még zajló korábbi – pályázat megvalósulásával 2011 augusztusára a teljes kert megújul.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.