Megújul a hulladékgazdálkodás a romániai Kovászna megyében

Az Európai Unió támogatásával épülhet ki a székelyföldi Kovászna megye korszerű hulladékgazdálkodási rendszere 2013-ig; a környezetvédelmi operatív programból finanszírozott közel 25 millió eurós (7 milliárd forint) pályázat értéke kétszer nagyobb összeg, mint a megyei tanács évi költségvetése.

Rekordösszegű uniós pályázati szerződését írták alá a hétvégén Sepsiszentgyörgyön. Borbély László, romániai környezetvédelmi miniszter és a Kovászna megyei önkormányzat képviselői a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer finanszírozási szerződését ellenjegyezték – írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.
Romániában ez a hetedik ilyen jellegű és léptékű, leszerződött európai uniós pályázat. A korábbi esetekben nagyjából egy évig tartott a közbeszerzési eljárás lebonyolítása. A szaktárca vezetője reméli, hogy ezzel Kovászna megyében gyorsabban végeznek és hamarabb elkezdődhet a munka, amely várhatóan 2013-ban fejeződik be.
A székelyföldi megye esetében a környezetvédelmi operatív programból finanszírozott közel 25 millió eurós (7 milliárd forint) pályázat értéke kétszer nagyobb összeg, mint a megyei tanács évi költségvetése. A Kovászna megyei tanács vállalta magára a projekt 2,5 millió eurós önrészének finanszírozását.
A projekt révén Kovászna megye közepén, Maksa és Lécfalva között, közel 16 hektáron építik meg a korszerű hulladéktárolót, hulladékválogatót és komposztáló üzemet. Ezek az egységek szolgálják majd ki a következő 20 évben a térséget. A programban Barót kivételével minden település részt vesz. Kézdivásárhelyen például átrakóállomást építenek.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.