Megújul a szelektív hulladékgyűjtés rendszere Vas megyében

Vas megyében 127 település összefogásával, az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával megújítják a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét.

A csaknem 2 milliárd forint értékű fejlesztésnek már lezajlott az előkészítési, tervezési és engedélyeztetési szakasza, a napokban pedig megkezdődik a megvalósítás – jelentette be Marton Zsolt, a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati társulás elnöke a szombathelyi városházán tartott projektindító ünnepségen, pénteken. Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta: a hulladékgazdálkodás ügye közvetlenül érinti mindennapjainkat, és ha nem törődünk vele, egyre égetőbb problémává válik. Ha nem megfelelően gondoskodunk a hulladék elhelyezéséről, elszennyezheti levegőnket és vizünket, leértékelheti az ingatlanjainkat és lakhatatlanná teheti településeinket – fogalmazott a miniszter.

Rámutatott: ha nem tudnánk megfelelően kezelni a hulladékot, megvédeni a környezetünket, nem álmodhatnánk olyan munkahelyteremtő beruházásokról sem, mint a járműipari- mechatronikai központ kialakítása, amely a kormányzat reményei szerint nem kevesebb mint 25 ezer új munkahelyet teremt, és mintegy 1 milliárd eurónyi tőkebefektetést vonz a térségbe – fűzte hozzá. A hulladékgazdálkodási program keretében várhatóan 2013 végéig épülnek meg a létesítmények, és 2014-től kezd működni az érintett településeken az új hulladékkezelési rendszer. A fejlesztés keretében 7 településen létesül hulladékudvar, egy településen pedig a meglévőt fejlesztik. Ezeken a helyeken a lakosság térítésmentesen elhelyezheti a háztartásában keletkező nagyobb tömegű papír-, műanyag-, üveg-, fém- és zöldhulladékot, különféle lomokat és veszélyes hulladékot. Új hulladékgyűjtő szigetek épülnek azokon a településeken, ahol erre még nem került sor. Minden településen bevezetik a házaknál végzett zsákos szelektív hulladékgyűjtést. A háztartásokban keletkező komposztálható hulladék humusszá alakítására a lakosság komposztáló ládákat igényelhet, a szakszerű használatukhoz képzést kap.

Ajánlott tartalom

Okoserdő-fejlesztésről kötöttek megállapodást

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és az Albacomp Kft. az első magyarországi okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok, valamint az adatokat feldolgozó rendszer kifejlesztésére a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón, amely alkalmas az erdők állapotának előrejelzésére, folyamatos megfigyelésére - közölte az egyetem az MTI-vel.