Megújulnak a Gödöllő környéki erdők

A Pilisi Parkerdő által gondozott Parkerdő természetesen 2010-2012 elnevezésű természetvédelmi program részeként nyolc gödöllői erdőrészletben történik meg a szerkezetátalakítás, a kijelölt területek megújítása során őshonossá alakítják át az erdőket, természetesebbé és alkalmazkodó-képesebbé téve azokat.

Az uniós forrásból megvalósuló Parkerdő természetesen 2010-2012 programra közzel 300 millió forintot fordítanak, aminek 40 százalékát – mintegy 120 millió forintot – a Gödöllői-térség erdőszerkezet-átalakítása, illetve a bálványfa visszaszorítása teszi ki. A programnak köszönhetően olyan társulások alakulnak ki, amelyek a rekonstruált élőhelyek részeként számos védett növény-, illetve állatfajnak biztosítanak majd kedvező környezetet. Az utóbbi időkben egyes területeken spontán terjedésre képes idegenhonos, úgynevezett „özönfajok” – bálványfa, ostorfa, zöld juhar, akác – jelentek meg, s helyenként – a természetes társulásokat, egyedeket visszaszorítva – uralkodóvá is váltak. A kedvezőtlen folyamat megfékezése érdekében mintegy 25 hektárnyi területen történik az invazív fafajok visszaszorítása- közölte Lomniczi Gergely, a Pilis Parkerdő Zrt. szóvivője.

 
A projekt következő állomásaként a Gödöllői Erdészet munkatársai a 2010. évi erdősítések idei aszályban kipusztult csemetéinek pótlására mintegy 13 hektáron több mint 104 ezer őshonos facsemetét ültetnek el 2011 ősze és 2012 tavasza folyamán, emellett 9 darab útlezáró sorompót is elhelyeznek a természetvédelemmel is érintett állami erdőterületekre vezető utakon.

Ajánlott tartalom

Újrahasznosítható csomagolóanyagról döntöttek

Az élelmiszerek csomagolásában lévő „örök vegyi anyagok” tilalmát kezdeményezik.