Ésszerűsítették az energiafelhasználást uniós támogatással a táplánypusztai Piróth Endre Mentálhigiénés Otthonban, ahol 350 értelmi fogyatékos ember ellátásáról gondoskodnak.

Újabb 100 milliós zöld beruházás

Ésszerűsítették az energiafelhasználást uniós támogatással a táplánypusztai Piróth Endre Mentálhigiénés Otthonban, ahol 350 értelmi fogyatékos ember ellátásáról gondoskodnak.

A fenntartó Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat több mint 128 millió forint, vissza nem térítendő támogatást, a beruházás költségének 60 százalékát nyerte el a Környezet és Energia Operatív Program keretében. A fennmaradó 40 százalékot, csaknem 86 millió forintot a megyei önkormányzat önrészként biztosította a fejlesztéshez – mondta a csütörtöki átadáson Kara Ákos (Fidesz), a megyei közgyűlés alelnöke. A gondozottak egy évszázados kastélyban és az annak szomszédságában lévő, korszerűsítésre szorult pavilonban élnek. A fejlesztés keretében megszüntették az energetikailag gazdaságtalan üzemeltetést, egyebek mellett rekonstruálták a kazánházat, a távhővezetékeket, korszerűsíttették a hőtermelő és -szabályozó rendszereket. A pavilon homlokzatát szigetelték, ablakait cserélték, tetejére pedig háromszáz négyzetméteres napkollektort szereltek. A megújuló energia “rásegít” a melegvíz-ellátás biztosítására. A pavilonba bevezették a gépi szellőztetést, hogy az elhasználódott levegőt folyamatosan lehessen frissíteni. A fejlesztéstől évente 17-18 millió forint megtakarítást várnak. A beruházás hozzájárul az otthonban élők komfortérzetének javításához.

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.