Megvan az eredmény ki építhet naperőművet a jövőben

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kihirdette a harmadik METÁR-tender eredményét.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A felhívásra összesen 183 ajánlat érkezett, melyek közül 57 pályázat nyert. A nyertes pályázók naperőműveket építenek, összesen 183 MW beépített teljesítménnyel. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által – az innovációs és technológiai miniszter felkérésére – 2021. április 30-án harmadik alkalommal írta ki a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR- tendert. A METÁR támogatás célja, hogy a Nemzeti Energiastratégiával és Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervével összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló energiaforrásokat felhasználó villamosenergia-termelést, és az új beruházások indítását. A harmadik tenderen is erős volt a verseny, az érvényes pályázatokat tekintve mintegy kétszeres, összességében pedig több mint háromszoros volt a túljelentkezés a kiírt 300 GWh/év támogatható mennyiségre.

A pályázatra összesen 183 ajánlat érkezett, melyek közül 57 pályázat nyert. Valamennyi nyertes pályázat naperőmű megvalósítására vonatkozott, összesen 183 MW teljesítménnyel. A kis támogatási kategóriában (0,301 MW – 0,99 MW) 42 db (32 MW), míg a nagy támogatási kategóriában (1 MW – 20 MW) 15 db nyertes pályázat (152 MW) született. Az ajánlati árak a kisebb (20 MW alatti) erőművi méret és a költségek alakulását terhelő bizonytalanságok ellenére is igen kedvezőek voltak. A kis támogatási kategóriában az átlagos nyertes ajánlati ár 21,26 Ft/kWh, míg a nagy támogatási kategóriában 16,15 Ft/kWh, a két kategóriára együttesen pedig 16,99 Ft/kWh volt a nyertes ajánlati árak átlaga. A kedvező ajánlatoknak és az erős versenynek köszönhetően az előző pályázathoz viszonyítva mintegy 5%-os árcsökkenés következett be.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 299 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból. A MEKH becslése szerint a nyertes pályázatok mintegy 62 Mrd Ft új beruházást indukálnak, és az általuk megtermelt villamos energia mintegy 140 ezer háztartás igényét tudja fedezni. A pályázaton gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, melyek vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50%-át meghaladó mértékben fejlesztik. A nyertes pályázóknak a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő 30 napon belül be kell mutatniuk a Hivatal részére a beruházási költség 5%-át kitevő teljesítési biztosíték rendelkezésre állását igazoló dokumentumokat. Az új erőműegységeknek a határozat kézhezvételét követő három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk.

Ajánlott tartalom

A kormányon múlik mikor telepíthetünk olcsó napelemet az erkélyre

Már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna az erkélynapelemeket Magyarországon, de ez még máig nem történt meg.