Megvannak a napelem támogatási program részletei

Megkezdték a nemrég bejelentett, vissza nem térítendő napelemes beruházási támogatás kidolgozását az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM).

Hangsúlyozzák, a családok energiafüggetlenségét erősítő, rezsiterheit tartósan mérséklő fejlesztésekhez várhatóan 2021 júliusától lesz elérhető az újfajta támogatás. Az eddigi információk szerint a készülő félben lévő program előre meghatározott beruházási értékig biztosít majd vissza nem térítendő támogatást a kevésbé fejlett régiókban (Pest megyén kívül) élő, nagycsaládos háztartások számára napelemes rendszerek létrehozására. A támogatási intenzitása mértékéről ezidáig csak annyit lehet tudni, hogy 30-40% közé esik. Jó hír, hogy a változás a meglévő és a 2023. végéig szerződést kötött házi napelemrendszereket nem érinti, viszont aki ezután szeretne megújuló energiát, az akkor is fizethet villanyszámlát, ha többlettermelése van.

Mi nem tetszik a szakembereknek az új támogatási rendszerben? 

Az uniós szabályozással össz­hangban 2024. január 1-től nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni, helyette a bruttó elszámolás jön. Ez azt jelenti, hogy ezentúl nem éves egyenleget néznek majd, hanem külön-külön a termelést és a fogyasztást.

A fogyasztást az éppen aktuális áramárral számolja ki a szolgáltató, az viszont még nem ismert, hogy a megtermelt energiát milyen áron veszik át. Ha a fogyasztás és a termelés ezentúl nem ugyanazon a tarifán számolódik el, akkor a különbözetet meg kell fizetnie a fogyasztónak.

Most akarok napelemes rendszert telepíteni, nem akarok várni 2021-ig. Mit tehetek? 

A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldóelszámolás) változatlanok maradnak. E beruházások finanszírozásához továbbra is a magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek rendelkezésére áll a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból finanszírozott kamatmentes energiahatékonysági hitel.

A minimum 10 százalékos önerővel igényelhető forrás a fűtési rendszerek korszerűsítése, szigetelés, nyílászárók cseréje mellett megújuló energiát hasznosító berendezések  beépítésére is fordítható. A napelemes rendszerek, gyors 15 hónapos megtérüléséről itt írtunk bővebben. 

 

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.