Magyarországnak van a baumgarteni régión belül a legnagyobb - 2,8 milliárd köbméter - betárolt földgázkészlete, ami szükség esetén több mint 40 napra elegendő az ország igényeinek kielégítésére - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

MEKH: Magyarországnak van a régióban a legnagyobb betárolt földgázkészlete

Magyarországnak van a baumgarteni régión belül a legnagyobb – 2,8 milliárd köbméter – betárolt földgázkészlete, ami szükség esetén több mint 40 napra elegendő az ország igényeinek kielégítésére – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A MEKH csütörtöki közleményében ismerteti: a hivatal feladata, hogy a földgázellátás biztonságát figyelemmel kísérje, a földgázforrással való ellátottságot ellenőrizze és ezek elégtelensége esetén intézkedéseket tegyen. A hivatal a földgázellátás biztosítása érdekében folyamatosan vizsgálja a magyar földgázpiac helyzetét, az egyes szereplők aktivitását, tevékenységét. A fűtési időszakban heti gyakorisággal előrejelzést készít az ukrán határ felől érkező földgázszállítások nem várt kiesése, illetve a szélsőséges időjárási körülmények esetére is. Ez lehetőséget biztosít a megfelelő, időben történő beavatkozásra a hazai földgázellátás zavartalansága érdekében. Amennyiben a fogyasztók ellátását a magyar állam tulajdonában lévő gáztárolókban lévő készletből kellene megoldani, a betárolt 2,8 milliárd köbméter földgáz több mint 40 napra elegendő lenne (2009-ben, az ukrán-orosz gázvita következtében 14 napon keresztül szünetelt az orosz gázszállítás). Magyarország a legfrissebb adatok szerint a baumgarteni régión belül a legnagyobb betárolt földgázkészlettel, 2,8 milliárd köbméter földgázzal rendelkezik. Utána következik Ausztria 2,7 milliárd, majd Csehország 2,5 milliárd köbméterrel. A negyedik helyen Szlovákia áll 2,3 milliárd köbméterrel, a legkisebb mennyiséget, 1,8 milliárd köbmétert Lengyelország tárolja – írja közleményében a hivatal.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.