Mekkora lesz a világ legnagyobb szélturbinája?

A Siemens Gamesa egy dániai helyszínen fogja megépíteni a világ legnagyobb szélturbináját.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Siemens Gamesa a világ legnagyobb szélturbináját fogja telepíteni egy dániai helyszínen – számol be az Interesting Engineering. Sajtóhírek alapján az EU Innovációs Alapja 30 millió eurós támogatást hagyott jóvá a projektre, még mielőtt a vállalat bármilyen részletet nyilvánosságra hozott volna a turbináról. Az elmúlt években a tengeri szélturbinák piacán komoly verseny indult, gyakran futballpályányi területekre telepítik a szélerőműveket. Mivel a technológiai innováció nagy része Kínában zajlik, az EU most erőteljesen igyekszik fejlesztéseket behozni. A Siemens projektjét HIPPOW-nak (Highly Innovative Prototype of the Most Powerful Offshore Wind turbine generator) nevezik, részletei egyelőre nem nyilvánosak. Az Európai Bizottság adatlapja szerint a projekt olyan területeken fog az innovációra összpontosítani, mint a névleges teljesítmény, a csapágyak, az elektromos rendszer, a lapátok és a torony telepítése, a hűtőrendszer és a karbantartási stratégia.

A projekt várhatóan jelentős hatást gyakorol majd az EU szén-dioxid-mentesítési törekvéseire és csökkenti a fosszilis energiahordozóktól való függőséget. A szokásos támogatásokkal ellentétben a projekt munkálatai a tervek szerint áprilisban kezdődnek, és a rendszert még az év vége előtt üzembe helyezik. 2024-ig tehát valószínűleg gyors ütemben zajlanak majd a fejlesztések. A Siemens Gamesa már kifejlesztett 14/15 megawatt teljesítményű tengeri szélturbinákat. Versenytársai a területen a Vestas és a GE, amelyek szintén 15 megawattos, illetve 18 megawattos turbinákat terveznek. Az olyan kínai gyártók, mint a Goldwind és a MingYang már 16 megawattos eszközöket telepítenek, és nemrég bemutattak egy 18 megawattos tájfunálló berendezést is.

A Siemens Gamesának 20 megawatt feletti teljesítményű turbinát kellene megcéloznia ahhoz, hogy egyértelműen megelőzze ezeket az eszközöket, és a világ legnagyobb turbinája címet magáénak tudhassa. Ez azonban hatalmas ugrás lenne a vállalat számára, létrehozása korlátozná a vállalat esélyeit arra, hogy profitáljon a 14/15 megawattos turbinafejlesztésből. Elemzők azt feltételezik, hogy ehelyett egy 18 megawattos turbinát hoz majd létre. A vállalat azt sem erősítette meg, hogy a turbinát egy prototípus létesítménybe vagy egy kereskedelmi szélerőműparkba telepítenék-e. Sok tehát a kérdőjel a projekttel kapcsolatban.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.