Mekkora támogatást kaphat, ha napelemet telepít?

Európai fogyasztók napelemeket telepítenek az emelkedő energiaköltségek és a klímaválság miatt. Az EU-ban átlagosan 644 millió eurót fordítanak napenergia-támogatásokra, Görögország a legbőkezűbb 16 000 euróval.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az emelkedő energiaköltségek és a közelgő klímaválság miatt egyre több európai fogyasztó dönt úgy, hogy fotovoltaikus rendszerrel korszerűsíti otthonát. Ugyanakkor számos országnak nagy érdeke fűződik hozzá, hogy minél hamarabb befejezze a megújuló energiaforrásokra való átállását. Több európai állam pénzügyi támogatási programokkal támogatja polgárait, írja a magyarmezogazdasag.hu. Az Enpal energetikai vállalat összehasonlította a különböző fotovoltaikus támogatásokat az EU-ban. Az eredmény: az uniós országok átlagosan valamivel kevesebb mint 644 millió eurót költenek napenergia-támogatásokra. A legtöbb uniós ország felismerte, hogy az energiaátállás elengedhetetlen az éghajlati válság megoldásához, ezért pénzügyi támogatást nyújt a magán napelemes rendszerekhez. Egyes országok visszatérítik a napelemes rendszerek telepítését, míg mások a hálózatba táplált kilowattórák után fizetnek támogatást. Csak Finnországban és Észtországban nincsenek nemzeti támogatási programok. Az egyik legelterjedtebb támogatási program a betáplálási tarifa, azaz a magánszemélyek a hálózatba táplált villamos energia minden egyes kilowattórája után bizonyos összeget kapnak az államtól. A legmagasabb mértékű támogatást nyújtó országok: Luxemburgban 15,5 centet, Olaszországban és Franciaországban: 10 centet, Németországban pedig 7,1 centet fizetnek kilowattóránként.

Egy másik támogatási lehetőség a napelemes rendszerek telepítésének támogatása. Ebben az esetben a magánszemélyek az államtól támogatásként meghatározott összeget kapnak. Az EU-n belül összesen 19 ország támogatja ilyen módon a beruházásokat. A legbőkezűbbek a magán napelem rendszerek telepítéséhez nyújtott támogatások tekintetében: Görögországban 16 000 eurót, Svédországban 8 400 eurót, Bulgáriában 7 660 eurót kapnak az állampolgárok. Magyarország a negyedik helyen áll 7 540 euróval. Szlovákiában a telepítést kisebb mértékben támogatják. Itt a magánszemélyek egyszeri, 1500 eurós támogatást kapnak a telepítéshez – ezzel a rangsor végén állnak. Valamivel több áll rendelkezésre Lengyelországban, ahol a beruházók maximum 1540 eurót kapnak.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.