Melyik megújuló mennyi támogatást kap? – íme a tervek

Technológiánként és az erőművek teljesítménye szerint is differenciált lehet a kötelező átvételi rendszer, iparági szereplők szerint az erről szóló elsődleges tanulmány azonban jelentős finomításra szorul.

A legbőkezűbben a napelemes áramtermelést támogatná az a lapunk birtokába került javaslat, amelyet a magyarországi megújuló alapon termelt áram kötelező átvételi (kát) rendszerének 2011-2012-es évi átalakításáról a Pylon Kft. készített a Magyar Energia Hivatal (MEH) megbízásából írja a napi.hu. Úgy tudjuk, a fejlesztési tárca és a MEH a szektorbeli szövetségekkel már megkezdte a tárgyalásokat, a folyamatban a Pylon-tanulmány egyfajta vitaanyagnak tekinthető – az abban szereplő számok így jelentősen változhatnak a végleges változat kialakításáig. Olajos Péter, a fejlesztési tárca helyettes államtitkára korábban úgy fogalmazott, június végére elkészül a megújuló energiák hasznosításának új támogatási rendszere. Jelenleg úgy tudni, szeptemberre ígéri a tárca a szabályozás elfogadását, ami a január elsejei hatálybalépés szempontjából nem tekinthető korai időpontnak. A kérdéssel megkerestük a fejlesztési minisztériumot is, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre.

 
A dokumentum a korábbi kormányzati közléseknek megfelelően az egyes megújulóenergia-típusok differenciált átvételi árára tesz javaslatot (mind a technológiák, mind az üzemméretek szempontjából), amelyek közül (2010-es áron) kilowattóránkénti 93,9 forintos értékkel a háztetőkön, homlokzatokon telepített 50 kilowatt feletti és legfeljebb egy megawattos napelemek számíthatnak a legmagasabb támogatásra. A legalacsonyabb dotációt a termál metán és geotermikus alapú áramtermelésnek juttatná a tanulmány, a (2010-es áron) 16,9, illetve 19,6 forintos kilowattóránkénti érték alacsonyabb a jelenlegi piaci árnál (ami a projektek ellehetetlenülését is okozhatja). Szakértők szerint a dokumentum sok szempontból nem tükrözi a valós viszonyokat, egy lapunknak nyilatkozó vállalatvezető úgy vélte, a megtérülési számításoknál használt képlet sem felel meg mindenben a közgazdaságtan szabályainak. Így reális annak a veszélye, hogy lehetnek olyan technológiák, amelyeknél túl alacsony, illetve olyanok, amelyeknél feleslegesen magas lesz az átvételi ár – fogalmazott egy iparági szövetség vezetője.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.