Az amerikaiak 60 százaléka alapvetően fikciónak, hazugságnak tartja a globális felmelegedésről szóló tudományos elméletet, illetve túlzottnak találják a klímaváltozást övező félelmeket egy kutatás szerint.

Melyik országban él a legtöbb klímaszkeptikus?

Az amerikaiak 60 százaléka alapvetően fikciónak, hazugságnak tartja a globális felmelegedésről szóló tudományos elméletet, illetve túlzottnak találják a klímaváltozást övező félelmeket egy kutatás szerint.

A Pew Research Center közvélemény-kutatásához képest egy másik kutatás, melyet a Gallup végzett, mérsékeltebb érdektelenségről tudósított: arra az eredményre jutottak, hogy a megkérdezett amerikaiaknak mindössze 30 százaléka nem hisz abban, a klímaváltozás olyan súlyos hatással járna a civilizációra és a gazdaságra nézve, mint ahogy azt a szakemberek el szeretnék hitetni velük. (Szerencsére kaptunk egy kis haladékot, de ez nem tart sokáig.)

A szakirodalom 97 százaléka egybehangzóan állítja, hogy bolygónk légköre melegedik – a republikánusok mégis valótlanságot hangoztató összeesküvésnek tartják a klímaváltozás tudományát. A lakosság javarészt vagy egyetért ezzel, vagy egyszerűen érdektelenséggel viseltet a kérdés iránt.

Az életüket befolyásoló problémák és tényezők között az amerikai lakosok az elmúlt években következetesen alulértékelték az ökológiai és légköri átalakulást, s a munkaerőpiac helyzete, az állami költségvetés deficitje, a gazdaság állapota mindig sokkal előrébb végzett a közvélemény kutatások rangsorolásában, mint a klímaváltozás. (A tengerszint-emelkedés korában nem kisebb a tét: a hullámsírban az enyészeté lesz, vagy megmarad üdülőparadicsomnak a Maldív-szigetek? Az ország átlagos magassága mindössze négy méter a tengerszint felett.)

Az Egyesült Államokon kívül egyedül a Közel-Kelet az a régió, ahol a polgárok ennyire nem tartják fontosnak a klímaváltozás. Ami azért is meghökkentő, mert a sivatagok növekedése és az ivóvízhiány már most érezhető a világnak ebben a szegletében. Egyiptomban és Pakisztánban például csak 20 százalék válaszolt úgy, hogy érdekli a klímaváltozás problematikája, Izraelben is mindössze 30 százalék – pedig a sivatagok előretörése a terroristákat segíti.

ÉRINT MINKET

Akik elhiszik, hogy a klímaváltozás valós veszélyt jelent a társadalomra nézve

(ország, lakosság hányada)

Dél-Korea 85 %

Brazília 76 %

Japán 72 %

Argentína 71 %

Olaszország, Spanyolország 64 %

Németország 56 %

Kanada, Franciaország 54 %

Mexikó, Ausztrália 52 %

Anglia 48 %

USA 40%

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.