Mennyi energiát ad az alkohol?

Az átlagember napi energiabevitelében száz kilokalória alkoholos italokból származik, állapította meg egy új kutatás.

A rendszeres alkoholfogyasztóknál az arány ennél sokkal rosszabb: ők a napi szükséges energiamennyiség 16 százalékát fedezik alkoholból, írja az origo.hu. A teljes népességet alapul véve egy átlag amerikai naponta száz kilokalóriát visz be alkoholtartalmú italok fogyasztásával, de ennél jóval több energiát visznek be alkohollal a fiatalok és a férfiak, akik szeretik például sörrel csillapítani szomjúságukat. Egy új kutatásból kiderült, hogy az alkoholt fogyasztók rendszerint túllépik az ajánlásokban szereplő megengedett napi alkoholmennyiséget, és többet fogyasztanak sörből, borból vagy töményből. Ez nem is annyira meglepő, hiszen az ajánlások szerint a napi energiabevitel maximum 5-15 százaléka származhat hozzáadott cukrokból és zsírból, ami például egy átlagos felnőtt nő 2000 kilokalóriás napi energiaszükségletét alapul véve 100-300 kilokalóriát jelent. Mivel az alkohol is hozzáadott cukorforrásnak minősül, ezért ha valaki egy forró nyári napon megiszik két korsó hideg sört (kb. 400 kcal), máris túllépte a megengedett limitet. Fröccsözéssel is könnyen a határértékek fölé lehet kerülni, a töményről nem is beszélve.

A kutatáshoz az adatokat egy 2007 és 2010 között végzett átfogó amerikai felmérési program szolgáltatta, amelynek során többek között megvizsgálták a résztvevők táplálkozási és alkoholfogyasztási szokásait is. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a felnőtt résztvevők hány kilokalóriát vittek be a megelőző 24 órában sör, bor, tömény vagy koktél formájában. Az eredményekből kiderült, hogy a férfiak naponta kb. 150, míg a nők 50 kilokalóriányi alkoholt fogyasztanak. A fiatal, 20 és 29 év közötti férfiak viszik be a legtöbb energiát alkohol formájában (kb. 174 kcal/nap), míg a legkevesebbet a 60 év feletti nők (33 kcal/nap). A leggyakrabban fogyasztott alkoholtartalmú ital férfiaknál a sör, míg nőknél nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a sör, bor és tömény között. A kutatók azt is megállapították, hogy az alkoholfogyasztási szokásokat nem befolyásolja a résztvevők etnikai vagy faji hovatartozása, jövedelmi viszonyai azonban igen: a jól kereső nők például több alkoholt fogyasztanak, mint szerényebb bevétellel rendelkező társaik. A kutatók kiemelték, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás nem csak a rejtett kalóriák elkerülése, hanem a későbbi betegségek kockázatának csökkentése miatt is fontos. A többség ugyan betartja ezeket az ajánlásokat, azonban minden ötödik amerikai férfi és nyolcadik nő a megengedettnél több alkoholt fogyaszt naponta.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.