Mennyibe kerül a korszerű fűtés?

Makk Árpád műszaki referens, építészeknek tartott előadásában, egy statikailag kész téglaház példáján – hőtechnikai számításokkal és költségvetési adatokkal – négy korszerű fűtéstechnikai megoldást mutatott be.

Írásunkból kiderül, mennyivel kell kalkulálni azoknak, akik egyszerű vagy modern fűtéstechnikai megoldásokban gondolkodnak.  A Porotherm Titán II. készház 130 négyzetméter alapterületű, téglaépítésű családi ház. A szakemberek a szemléltetéshez azért választottak egy valós példát, hogy rávilágítsanak, az épületgépész a gyakorlatban is olyan épületekkel találkozik, melyek szerkezetileg adottak, azok egyedi paraméterei mellett kell megtalálni az ideális megoldást. S mivel építész és épületgépész csak a legritkább esetben dogoznak össze, gyakran az épület adottságai nem teszik lehetővé a legideálisabb megoldásokat.

Jelen családi ház esetében is volt néhány nehézség, ami megkötötte az épületgépész kezét: a gépészeti helyiségnek (12) kis hely jutott, s az ajtó mérete is korlátozta az alkalmazható berendezéseket – ennél fogva kompakt, helytakarékos megoldásra kellett törekedni. A tető északi irányba lejt, ami a napkollektoroknak kedvezőtlen, padlástér az épülethez pedig nem tartozik, így a szellőztetőgép elhelyezése is körülményes.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.