Mennyiből lehet napelemes rendszere?

Mennyi egy átlagos család éves fogyasztása? Mekkora napelemes rendszer szökséges nekik?

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Sokan még ma is tartanak a napelemes rendszerek kiépítésének költségektől, noha a panelek beszerelése az elmúlt években sokkal olcsóbbá vált. A telepítést ráadásul most különböző támogatási programok is segítik. A Napi.hu cikke alapján egy 2-3 kilowattos rendszer már képes biztosítani egy átlagos magyarországi családi ház energiaigényét. Egy évtizede 1 kilowatt teljesítmény kiépítése még 2 millió forintnál is többe került, ezért akkoriban a napelemek telepítése valóban költséges volt. Mára azonban az ár félmillió forint alá csökkent, így akár 1-1,6 millió forintból is kiépíthető egy-egy rendszer. Bár az utóbbi időkben enyhült az áresés, a technológia folyamatosan fejlődik, a panelek emiatt fokozatosan olcsóbbá válnak. Fontos azonban kiemelni, hogy a munkadíj ezzel szemben egyre emelkedik.

Ami a napelemek megtérülését illeti: Magyarországon ma 8-11 éves értelmes megtérülésről beszélhetünk – Korda László, az Ép-Gépész Holding Kft. napelemes ágazatának termékmenedzsere egy 4 kilowattos, 1,8 millió forintos rendszer esetében 10 évvel számol. Az, hogy mennyire kifizetődő a napelem, természetesen számos faktor befolyásolja, köztük az amortizáció, a megbízhatóság és az infláció. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy eredeti, kiváló minőségű termékeket válasszunk, a beszerelést jó szakemberre bízzuk, és az sem árt, ha évi karbantartásra is szerződünk. A minőségi munkának ugyan meg kell fizetni az árát, de higgyük el: nagyon is megéri.

Egy átlagos családi ház fogyasztásánál figyelembe kell venni az ott lakók számát is. Egy országos felmérés alapján:

1 főnél 1 616 KWh;
2 főnél 2 234 KWh;
3 főnél 2 822 KWh
4 főnél 3 480 KWh az éves átlagos háztartási fogyasztás.

A mai rendszerek élettartama legalább 25 év, de gyakran ennél is több, az amortizációjuk pedig 0,7 százalék alatti. A napelemekre két típusú garancia van: az EU által előírt teljesítménygarancia, illetve a termékgarancia. Előbbi azt jelenti, hogy 10 évre 90, 25 évre pedig 80 százalékos teljesítménymegtartást biztosítanak. Utóbbi alapból tízéves, jobb minőségű termékek esetében ennél is hosszabb garanciát jelent. A garanciához elengedhetetlen a számla és a forgalmazó által kiadott sorszámlista megőrzése, erre mindenképp oda kell figyelni.

Most éri meg napelemet venni

Az elmúlt években tehát jóval olcsóbbá vált a rendszerek telepítése, míg a termékek egyre megbízhatóbbá fejlődtek. Az utóbbi időszakban ráadásul több olyan program is indult Magyarországon, amelyek segíthetik a kiépítést. 2021 januárjától például elérhető az otthonfelújítási támogatás, amelyben maximum 3 millió forint visszatérítés érhető el különböző bel- és kültéri munkákra – az összeget az anyag- és munkadíj között fele-fele arányban kell megosztani. A csomagban rejlő lehetőségeket egy napelemes rendszer telepítésével tökéletesen ki lehet aknázni.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.