Mennyiből lesz Tesla napelemes tetőcserepem?

A Tesla nemcsak csökkentette a napelemes tetőcserepei árát, hanem újabb információkkal is frissítette a termék oldalát. A vállalat otthoni akkumulátora ugyanakkor valamivel drágább lett.

A Tesla tavaly októberben rántotta le a leplet napelemes cserepének harmadik generációjáról, amely az optimalizálásnak és a gyorsuló telepítésnek köszönhetően egyre olcsóbbá vált az elmúlt egy évben. Elon Musk nem titkolt célja, hogy a napelemek felszerelését még gyorsabbá tegye, a visszajelzések alapján ugyanis a folyamatnak még így is van hová fejlődnie. Az Electrek szerint a vállalat még mindig teszteli a telepítési módszereket, és bizonyos esetekben akár heteket is csúszhat a felszerelés. A Tesla a közelmúltban új információkkal frissítette a napelemes tetőcserép oldalát, ráadásul kissé csökkentette is a panelek értékét – szúrta ki az Electrek. Az angol nyelvű oldalra új, kevésbé retusált képek, illetve a telepítést részletező szövegek is kikerültek. A konfigurátort is frissítették, ennek köszönhetően derült ki, hogy az árakat némiképp lejjebb szállították: egy 366 négyzetméteres, 12,3 kilowattos telepítés júliusban még 57 272 dollárba került, most viszont 54 966 dollárba (16.870.000 HUF).

A napelemes tetőcseréppel ellentétben ugyanakkor kissé nőtt az ahhoz is illeszthető otthoni akkumulátor, a Powerwall ára. Bár a pontos ár meghatározása nem egyszerű, hiszen az akkumulátort egyéb elemekkel együtt telepítik, gyakorlatilag 500 dolláros emelkedésről van szó. A teljes beszerelésért Amerikában összesen 11 500 dollárt kell fizetni, fontos azonban kiemelni, hogy a Tesla jellemzően több Powerwallt is telepít, ami csökkenti egy-egy akkumulátor átlagárát.

Az utóbbi időkben a tengerentúlon megnőtt az otthoni energiatárolók iránti igény. Ennek egyik oka az, hogy a nyári forróság miatt egyre több az instabilitás az amerikai hálózatokban, Kaliforniában például idén több áramszünet is volt. A Tesla célja az, hogy a vásárlók a Powerwallt a napelemekkel együtt szerezzék be, az akkumulátorok iránt azonban egyelőre nagyobb a kereslet – igaz, már a napelemes tetőcserepet is egyre többen választják. A Tesla napeleme egyébként kifejezetten olcsónak számít a piacon. Arról, hogy a vállalat hogyan tudja ilyen alacsony áron ajánlani termékét, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Képek: tesla.com

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.