Mennyire hatékonyak az átlátszó napelemek?

A litván gyártó által előállított panelek a növények mellett az energiatermelést is segítik.

Ahogy fejlődik a napelemes technológia, úgy jelennek meg egyre több felületen az energiatermelő panelek. Az egyik meghatározó irány az, hogy a napelemeket a legkülönfélébb építményekre helyezzék fel. A SoliTek most olyan keret nélküli, 235 wattos, a fény 40 százalékát áteresztő napelemet mutatott be, amelyet üvegházak tetején alkalmazhatnak – írja a PV Magazine. A litván gyártó 30 éves teljesítmény- és szintén 30 éves termékgaranciát vállal az M40 modulra, eszerint a teljesítménynek három évtizeden át minimum az eredeti érték 87 százalékát kell megtartania. Julius Sakalauskas, a vállalat vezetője szerint a napelemeket egy újonnan megnyitott telepen állítják elő Litvániában, a gyárban évente 180 megawatt összteljesítményű panelt készíthetnek. Sakalauskas hozzátette, a 40 százalékos áteresztéssel a panel több fényt enged át, mint előző modelljeik.

A 40 cellából álló modul hatékonysága 12,6 százalék, maximális rendszerfeszültsége pedig 1500 volt. A keret nélküli panel nagyjából 30 kilogrammos, és az elülső és hátulsó üvege is 3 milliméter vastag. A rendszer mínusz 40 és plusz 85 Celsius-fok között működőképes, a teljesítményi hőmérsékleti együttható Celsius-fokonként mínusz 0,47 százalék. Az M40 nemcsak jobb fizikai tulajdonságokkal bír, mint a SoliTek eddigi moduljai, hanem jóval olcsóbb is. Sakalauskas szerint a cég rengeteg tapasztalatot gyűjtött egy olyan projektben, melynek során Malajziában vizsgáltak hagyományos, üveg-üveg mezőgazdasági napelemes tetőket. Az adatok felfedték, hogy a szárazabb és melegebb régiókban a paprikatermesztéssel több termés érhető el a napelemes modulok árnyékában.

A megoldással ráadásul az öntözéshez szükséges víz mennyisége is jelentősen csökkenthető. Mint hozzátette, a zöldségek és gyümölcsök terméshozama 2-3-szorosára emelhető a megoldással, miközben az érés a normál körülményekhez képest 30 százalékkal is lerövidülhet. Egyes esetekben a vízhasználatot 65 százalékkal tudták mérsékelni.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.