Mennyire veszélyes a napelemek gyártása?

Mit használnak a napelem gyártáshoz? Éjszaka is termelnek? Ezek a legnépszerűbb napelemes tévhitek.

Mit használnak a napelem gyártáshoz?

A napelemgyártáshoz ónt, rezet, szilíciumot, műanyagot, alumíniumot és üveget használnak fel. Az új európai uniós szabályozásoknak köszönhetően a napelemekre is vonatkozik a begyűjtés és az újrahasznosítás kötelessége. Ez azt jelenti, hogy az élettartamuk lejárta után a paneleket szétcsavarozzák, és az alkotórészeit más napelemekkel foglalkozó cég felhasználja. Az összetevők ugyanis jó minőségű anyagokból készültek, ezért sokkal egyszerűbb és olcsóbb ezeket ismételten felhasználni, mint újat gyártani helyettük. Az újrahasznosítás miatt az új napelemek előállítási költsége akár 30 százalékkal olcsóbb lehet.

Mivel csak nappal termel, ezért éjjel nincs áram

A modern rendszereknek már nem okoz gondot az éjszakai áramellátás. A hálózatra kötött napelemek folyamatosan kapcsolódnak a rendszerre, ami lehetővé teszi, hogy akkor is áramhoz juss, ha épp este van. A sziget üzemű megoldások esetében a rendszer képes nappal áramot táplálni az akkumulátorba, így éjjel is ellát téged a szükséges mennyiséggel.

Csak akkor működik, ha süt a nap, így felhős időben semmit nem termel

Az tény, hogy a napelemek direkt napsütésben, derékszögű beesési szögben és alacsony hőfokon működnek a legjobban, azonban felhős időben is termelnek, és akár 50-90 százalékos kihasználtsággal tudnak funkcionálni. Mivel a napelemek az idő nagy részében részterhelésen működnek, a mai technológiák kifejezetten nagy figyelmet szentelnek az ezen tartományban lévő optimális üzemeltetésre. Hálózatos napelem esetében ezért érdemes éves elszámoltatású szerződést kötni a szolgáltatóval. Így a nyáron megtermelt többlet mennyiséget a szolgáltató átveszi, ezért a téli időszakban nem kell pluszban fizetni a termelés csökkenése miatt.

Csak a tetőre szerelhető fel, és emiatt át is kell alakítani a tetőszerkezetet

A napelemek nemcsak tetőre szerelhetőek fel, hanem használhatóak a földön is. Általában gyakorlati okokból kerülnek fel, hiszen így nem foglalnak helyet a telekből. Egy átlagos családi – 16 panel – rendszer súlya 2-3 száz kilogramm. Ezt a súlyt bármelyik jól funkcionáló tetőszerkezet meg tudja tartani, ezért telepítésükhöz csupán néhány cserép elmozdítása szükséges.

Forrás: Eon.hu

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.