Mennyire veszélyes az elhasznált napelem?

A napelemes rendszerek esetében is gyakran felmerül a kérdés, hogy elhasználódásuk, illetve tönkremenetelük esetén veszélyes hulladékként kell-e kezelni az alkotórészeket.

Először is tudni kell, hogy a napelemekre például igen hosszú, több évtizedes garanciát vállalnak a gyártók, és meghibásodásukra is igen ritkán akad példa. Mindezért a hulladékmixben is jelentéktelen jelenleg a szerepük. A korábbi cikkünkben már említést tettünk a napelemek alkotóelemeiről, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy a gyártás során felhasznált anyagok többsége újrahasznosítható, vagy olyan elenyésző mennyiségben vannak jelen a termékben, hogy az nem jelent veszélyt a környezetre. A fotovoltaikus rendszerek egyik másik lényegi eleme az inverter, amire a gyártók szintén hosszú garanciaidőt tudnak kínálni, így ezek is ritkán jelennek meg hulladék formájában. Ezek a berendezések ugyanolyan elektronikai berendezésnek tekinthetők hulladékkezelés szempontjából, mint bármely más átlagos elektromos berendezés. Az inverterek burkolata, belső áramkörei és kijelzője külön-külön kezelendő és újrahasznosítható.

Egy napelem átlagos élettartama 20-25 év. A panelek felülete olyan speciális üvegből készül, melynek sem a hó, sem a jégeső nem okozhat gondot, ide nem értve a szélsőséges helyzeteket. Viszont az utóbbitól sem kell tartani, hiszen ezért van a garancia. Ebből következik a szintén gyakran felmerülő kérdés. Milyen karbantartást igényelnek a rendszerek? Még mielőtt bárki hozná a létrát, hogy felmásszon a tetőre, jobb, ha tudja, semmilyen karbantartási, tisztítási munkára nincs szükség. A napelemeket eleve úgy gyártják, hogy azokon gyakorlatilag semmi sem tud meghibásodni. Nincsenek mozgó vagy kritikus elemei. Tehát a felhasználó akkor is teljes biztonságban tudhatja a rendszert, ha évek óta nem látta közelről. Viszont az invertereket már egészen más mérce alapján kell mérni. A napelemes rendszerek lelke, az inverter, épp úgy mint a telefonunk, jellemzően Kínában készül.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.