Mennyit termel 50 év után a napelem?

Hamarosan a 25 éves élettartam helyett érkezhetnek az 50 évre tervezett napelem panelek.

Egy napelemes projekt áramtermelésének diszkontált cash flow-ja 46%-kal nő, ha a mai alapértelmezettnek tekintett 25 éves élettartam helyett 50 éves időtávval számolunk.
Azok a napelem modulok, amelyek csak kis mértékű degradációt mutatnak 50 év alatt, jelentős mértékben megnövelik a napelemes projektek értékét. Az alábbi példában megnézzük, ahogy egy napelemes projekt áramtermelésének diszkontált cash flow-ja 46%-kal nő, amennyiben a mai szabványos 25 éves élettartam helyett 50 éves idősíkot veszünk figyelembe. Ezek az alacsony degradációs értékek a csaknem tökéletes lezárásnak köszönhetők, amelyet a tiszta üveg-üveg tokozott napelem panelek kínálnak a szabványos üveg-műanyag hátlapú termékekhez képest. Lesznek olyan napelem paneleink, amelyeknek a garanciája 50 évre fog szólni elhanyagolható degradáció mellett. Valójában most folyik ezeknek a paneleknek a telepítése, írta az mnnsz.hu.

A Meyer Burger vezérigazgatójával, Erfurt Gunterrel nemrégiben folytatott beszélgetés során említették, hogy a vállalat kétoldalas üveg-üveg napelem panelei gyakorlatilag nem mutatták a degradáció jeleit a tartósságra irányuló vizsgáltok során. De a garanciához meg kellett jelölni egy számot, ezért a cég áramtermelésre vonatkozó garanciája azt tartalmazza, hogy a Meyer Burger kicseréli a napelem panelt, ha a termelése 30 év elteltével eredeti kapacitása 93,2% alá esik. 2018-ban az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma finanszírozta az 50 éves üveg-üveg napelem panelekre vonatkozó kutatást, és nemrégiben két másik projektet, amelyek az inverterek meghibásodásait, valamint az üzemeltetést és karbantartást vizsgálták az erőművek fél évszázados mérföldkövének elérésekor.

A „Towards50” (az 50Felé) program vezetője Dr. Roger French. French tanulmányt tett közzé ezekről a kutatásokról, és azt nyilatkozta a pv magazine amerikai kiadásának, hogy a 0,2% alatti degradáció szintek azt sugallják, hogy az 50 éves napelem panelek lehetősége nagyon is valóságos. Ezekkel a tanulmányokkal behatóbban foglalkozunk majd későbbi cikkeinkben. A befektetők a teljes jövedelem „nettó jelenértékéért” fizetnek, ebből levonják az összes költséget, és ezeket a jövedelmeket egy becsült kamatlábbal veszik figyelembe. Amit nem szabad elfelejteni, hogy a befektető ezért az értékért abban a pillanatban fizet, amikor megvásárolja az eszközt, vagyis évtizedekkel azelőtt, mielőtt a készpénzt megkapná.

Ezért amikor egy napelemes projekt diszkontált jelenértékét számítjuk ki, ezt az értéket előre lehet jelezni és el lehet adni. Esetünkben az a szolár projekt, amely évente 1 000 000 kWh áramot állít elő, amit 4 cent/kWh áron értékesítenek és 2% inflációs rátával számolnak az elektromos áram esetében, az első 25 évben 677 357 USD diszkontált cash flow-t fog létrehozni. Ha a létesítmény további 25 évig működne, akkor ez további 316 357 USD-t adna hozzá a projekt diszkontált áram árbevételeihez. Ez 46,8%-os növekedést jelent a projekt első 25 évéhez képest. Ennek a pénzösszegnek jelentős részét a napelem fejlesztőnek fogják kifizetni az építés befejezésekor.

A felhasználandó diszkontrátáról és hogy mit kell kifizetni a projekt nettó jelenértékeként, arról a befektetők vitatkozni fognak, mivel több évtizeddel későbbi jövőre nézve próbálunk előrejelzést adni egy összetett világban. Azonban az villamosenergia-inflációs záradék, amely védi a befektetői árbevételt, bármelyik napenergia vásárlási megállapodásban szerepeltethető. Ez a záradék védi az energiát vásárló megtakarításait is azzal, hogy garantálja, az infláció mindig alacsonyabb marad, mint a tényleges villamosenergia-infláció. Több jel is arra mutat, hogy a befektetők már 50 éves időtávokat vesznek figyelembe a napenergiára alapozott áramtermelő projekteknél. Egy elektromos hálózathoz csatlakozás értéke messze túlmutat a napelem panelek jelenlegi, 25 éves élettartamán. Valójában ez az érték átruházhatatlan formában marad.

Ez nemrégiben bebizonyosodott, amikor egy portugál megújuló árverésen rekord alacsony ajánlatok érkeztek. A helyi elemzők szerint az ajánlott árak azért maradhattak el a napelemes áramtermelő projekt költségeitől, mert bár az elektromos áramra vonatkozó szerződés rövid távú – 15 évre szóló – volt, a földterület és a csatlakoztatási jogok határozottan hosszú távra szólnak. A befektetők egyértelműen arra fogadtak, ami hosszú távon kárpótolta őket az alacsony ajánlataikért. A Bloomberg New Energy Finance képviselője, Jenny Chase valószínűsítette, hogy az elektromos hálózatok összekapcsolásának értéke „aranypor szórását” jelenti az eredeti energia vásárlási megállapodáson belül a napenergiát előállító erőmű értékére.

A szerző találkozott olyan hosszú távú, szolár területre vonatkozó bérleti megállapodásokkal, amelyeket 25 éves szerződés keretében kínáltak a gazdáknak, ezekben szerepelt a fejlesztő olyan opciója is, hogy újabb 25 évre meghosszabbíthassa az eredeti földbérlet időszakát. A legtöbb modern elektromos áramot előállító eszköz élettartama 40 év vagy annál is hosszabb idő. Az Egyesült Államokban a nukleáris erőművek most keresik annak lehetőségét, hogy 80 évig működhessenek.

Nos, Ön mit fog csinálni 2071-ben?

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.