Mennyit termel a napelem?

Az egyik legtermészetesebb kérdés egy nem kis összegű befektetés előtt, hogy mennyi hozamot várhatunk el – azaz napelem esetében hány kWh-t fog megtermelni a rendszerünk. Hiszen ez alapján (az áramárral összevetve) számolhatunk megtérülést.

Mivel itthon nagyon vad számokat is hallottam már, fontos egy megbízható, külső és elfogulatlan forrás a napelem teljesítmény számolásra.

Ez az igény más európai országban már régebben felmerült, olyannyira, hogy az EU Bizottság is foglalkozott vele, pontosabban megbízást adott egy nyílvánosan elérhető kalkulátor kidogozására.

Ennek eredménye itt látható, ezzen a weboldalon mindenki kiszámolhatja, hogy lakóhelyén az éves átlagos  napsugárzással, hőmérséklettel (aminek növekedése bizonyos százalékkal rontja a napelem teljesítményét), beesési szöggel, visszatükrözódéssel, a rendszer veszteségeivel (kábelek, inverterek áramvezetési és átalakítási veszteségével) együttesen  mennyit fog termelni a napelemes rendszere.
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php
Még azzal is játszhatunk a kalkulátorban, hogy ha nem ideális a tetőnk (ami Magyarországon 35 fokos és pontosan déli irányú), hanem pl. 20 fokkal dél-keleti és 45 fokos dőlésszögű, akkor mennyi áramra számíthatunk.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.