Mi a műanyag jövője?

Az évi több millió tonnányi műanyagnak csak kevesebb mint 10 százalékát hasznosítjuk újra. A többi megy a szemétbe, elégetik vagy az óceánokban végzi.

„Minden évben ehhez hasonló palackok tonnáit égetik el Európában. Itt, Piacenzában a kutatók azon dolgoznak, hogy képesek legyenek újrahasznosítani a korábban kezelhetetlen hulladékot” – mondta Cyril Fourneris, az euronews riportere. A gr3n alapítója az olasz feltaláló Maurizio Crippa, akinek meggyőződése, hogy képes megoldani a problémát. A legnagyobb kihívás szerinte az olyan termékek újrahasznosítása, amit eddig kidobandónak ítéltek, mert a hagyományos újrafedolgozó üzemek nem tudtak velük mit kezdeni.

„A mechanikai újrahasznosítás csak nagyon jó minőségű termékek esetében működik. Ételtartók, jellemzően ehhez hasonló nem színes palackok. Vagy a színesek közül néhány, de ez például már túl markáns színű. Azzal a módszerrel nem lehet textilt feldolgozni. Tehát palackból lehet ruhát csinálni, de ez fordítva nem működik. Minőségben mindig csak gyengébbet lehet produkálni, a mi esetünkben ez nem így van” – mondta Maurizio Crippa.

A gr3n olyan gépet fejlesztett ki, ami képes izolálni a PET-ként ismert polietilén-tereftalátot, ami a ruha- és csomagolóipar legszélesebb körben használt anyaga. A depolimerizációnak nevezett folyamatot az ehhez a prototípushoz hasonló mikrohullámú reaktorokkal gyorsítják fel.

„A mikrohullámok segítségével egyetlen gépben képes ötvözni a mechanikus rendszer és a kémiai folyamat erősségeit” – ismertette Franco Cavadini mérnök. A gépből értékes olaj folyik, ami megtisztítva képes kivonni a szűz PET-et, amiből aztán műanyagot vagy ruhát gyártanak. A kör bezárult. A projekt december elején Bécsben elnyerte a 2018-as Innovációs Radar Díjat, amit Európa legjobb feltalálói és vállalkozói között osztanak ki. Az Európai Bizottság szervezte esemény célja, hogy esélyt adjon a komoly üzleti lehetőséggel kecsegtető találmányoknak. Maurizio Crippa fejlesztése elnyerte a zsűri tetszését, a gr3n kapta a nagydíjat, írta az euronews.com.

„Számomra az az Európa előtt álló nagy kihívás, hogy nagyon hosszú az út az alapkutatásoktól az alkalmazott kutatásokig, a kutatóközpontoktól a nagyvállalatokig, onnan az egyes cégek üzletfejlesztéséig, majd az eladásokig. Valamit tennünk kell. Le kell rövidítenünk a folyamatot, hogy versenyképesek és sikeresek maradjunk” – mondta Pia Erkinheimo zsűritag.

A műanyaggyártás egyre terjed, növekvő újrahasznosítása egyben az alapanyagául szolgáló olajtól való függés csökkenését is jelenti, egyben nagyszerű pénzügyi lehetőség a műanyag- és ruhaiparnak és az újrahasznosítással foglalkozó cégeknek. A Gr3n büszkén tekinthet a jövőbe, 2019-ben egy még nagyobb kapacitással rendelkező gépet fejlesztve. „A következő lépés egy évi 25 ezer tonna feldolgozására képes gyár felépítése. Egy ekkora üzem egy 2,5 milliós régió számára jelentene megoldást” – mesélt a tervekről Maurizio Crippa.

 

kép: euronews.com

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.