Mi legyen az év hala?

A Magyar Haltani Társaság ötödszörre írta ki az év hala választást. Közönségszavazás dönti el, hogy három jelöltjük, a garda, a sügér és a magyar bucó közül melyik lesz jövőre a kitüntető cím birtokosa.

A garda – amellett, hogy vészesen megfogyatkozott vizeinkben – azért került a jelöltlistára, mert a társaság – Herman Ottó-emlékév lévén – a Balaton “látott halával” szeretné felhívni a figyelmet nagy polihisztorunknak A magyar halászat könyve című, ma  is élvezettel olvasható munkájára.

A széles körben elterjedt és népszerű sügér, amelyre a halászati jogszabályok eddig kevés figyelmet fordítottak, a horgászok kezdeményezése nyomán került a kiválasztottak közé.

A természetvédők jelöltje, a fokozottan védett, példányonként 100 ezer forintra értékelt magyar bucó az utóbbi időkben néhány tisztábbá vált folyóvizünkbe is visszatért. Állománynagysága azonban még messze elmarad a megnyugtató szinttől, ezért továbbra is megkülönböztetett figyelmet igényel.

Hivatalosan szavazni a társaság honlapján lehet, ami a választható fajok képe mellett információval szolgál azok környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről is. Az akció az év utolsó napján zárul, eredményhirdetés 2014. január 1-jén.

A korábbi években győztes nyúldomolykó, kősüllő, széles kárász és menyhal után most újabb őshonos fajok kapnak esélyt az Év Hala cím elnyerésére.

A verseny egyre nagyobb népszerűségnek örvend, három éve még csupán két és fél ezer, tavaly már 6723 szavazat alapján dőlt el, hogy a 2013-as Év hala címet a menyhal viselhette. Tavaly az induláskor még az egyetemi kutatók által javasolt kurta baing állt az élen, néhány nappal később azonban már a horgászok kedvence, a menyhal vezette a mezőnyt.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.