Mi lesz, ha nem lesz gáz? Készül a válságterv

Az Európai Unió betilthatja a földgáz kivitelét és elrendelheti az ipari felhasználás korlátozását lakossága ellátása érdekében, ha reális veszéllyé válik az Oroszországból érkező import téli elakadása, írta a Világgazdaság.

A korlátozás akkor léphet életbe, ha reális veszéllyé válna az orosz gázimport elakadása. Kijev korábban arra figyelmeztette a gáz nyugati vevőit, hogy Oroszország az export téli leállítására készül, Moszkva azonban ezt tagadta, szerinte viszont a vezetéket ukrán területen megcsapolhatják.

Miközben az oroszországi szállításoknak leginkább kitett délkelet-európai térség olajat és szenet gyorsan importálhat új irányból, vezetékes gázhoz már nehezebben juthat, a cseppfolyós gáz (LNG) importjára pedig még nincs felkészülve. Az LNG-t hozó tartályhajók elsősorban az Atlanti-óceáni és a Földközi-tengeri kikötőbe futnak be, de az oda szállított gázt az európai kereskedők gyakran magasabb áron továbbexportálják ahelyett, hogy itt, a földrészen értékesítenék.

Ennek a gáznak a továbbadását kellene az uniós terv szerint letiltani, és a gázt az európai földalatti tárolókba juttatni.

A lap megjegyzi, az európai gáztárolókba lévő 70 milliárd köbméter gázból a földrész éves gázigényének a 15 százaléka elégíthető ki. A tárolók kihasználtsága 90 százaléknál tart. A hazai MMBF tárolójában jelenleg 1,55 milliárd köbméter gáz van, ezzel a biztonsági kapacitások már beteltek, és jelenleg a létesítmény kereskedelmi célra elkülönített része telik. Az MFGT 1,67 milliárd köbméternél és körülbelül 40 százalékos töltöttségnél tart.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.