Mi vásároljuk a legtöbb áramot Ukrajnától

Ukrajna 6,4 százalékkal, 481 millió kilowattórával, 6,9831 milliárd kilowattórára csökkentette áramexportját éves összevetésben az idei első kilenc hónapban az ukrán energiaügyi minisztérium adatai szerint. Magyarország a legnagyobb vásárló.

Az Interfax-Ukraini hírügynökség jelentése szerint egyebek között a Magyarországra, Szlovákiába és Romániába irányuló ukrán villamosenergia export 0,4 százalékkal, 12,2 millió kilowattórával, 3,2685 milliárd kilowattórára nőtt éves összevetésben az idei első kilenc hónapban. Magyarországnak a legnagyobb összegért, 179,934 millió dollárért adott el áramot Ukrajna. A második legnagyobb vásárló Fehéroroszország volt 148,032 millió dollárral, majd Moldova következett 43,485 millió dollárral. Lengyelország, Szlovákia és Románia együttesen 40,507 millió dollárért importált villamosenergiát Ukrajnából az idei első kilenc hónapban.

A vizsgált időszakban a Lengyelországba eladott árammennyiség 685,8 millió kilowattóra volt, 4,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest, miközben Ukrajna szeptemberben egyáltalán nem exportált áramot Lengyelországba. Ukrajna az idei első kilenc hónapban nem exportált áramot Oroszországba, tavaly ugyanebben az időszakban 6,4 millió kilowattórát adott el.

Az ukrán vámhatóság adatai szerint az idei első kilenc hónapban Ukrajna összesen 411,958 millió dollár értékben adott el külföldre villamosenergiát, ami 6,2 százalékkal (27,378 millió dollárral) marad el az egy évvel korábbitól. Ukrajna tavaly 9,8615 milliárd kilowattóra áramot exportált, ami 1,2 százalékkal múlta felül a 2012. évi 9,7 milliárd kilowattórát.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.