Miből készül a hamburger hús?

A Beef Products Inc., az Egyesült Államok egyik legnagyobb húsgyártója beperelte az ABC televíziós csatornát, és 1,2 milliárd dolláros (264 milliárd forint) kártérítést követelnek.

A cég szerint a média komoly károkat okozott nekik azzal, hogy terméküket, melyet a legtöbb gyorsétterem és iskolák is hamburgerhús alapanyagként használnak, „rózsaszín masszának” (pink slime) hívták riportjaikban. A hivatalosan sovány marhahúsnak nevezett készítmény maradékokból készül, például a csonthoz tapadt húsdarabokból. Ezeket a hentesek és éttermek nem tudják felhasználni, ezért fizetnek azért, hogy üzemekbe szállítják, péppé zúzzák és keverik a húst, majd ammónium hidroxiddal fertőtlenítik, lefagyasztják, és ezt használják fel a legtöbb hamburgerben húspogácsaként az USA-ban. A Beef Products azért a Disney tulajdonába tartozó ABC-t pereli, mert véleményük szerint a csatorna hírműsorai heteken keresztül „hadjáratot” folytattak a cég ellen, és több mint 200-szor nevezték pink slime-nak terméküket. Többek között Jamie Oliver is tiltakozott az eljárás ellen, az ABC pedig leadta a sztárséf bemutatóját arról, hogyan készül a pink slime.

a hús

A hír óriási botrányt keltett, és hatására több gyorsétteremlánc, közöttük a McDonald’s is gyorsan bejelentette, hogy mostantól nem rendelnek hasonló eljárással feldolgozott marhahúst. A Beef Products a rendelések csökkenése miatt négy üzeméből három bezárására és 700 alkalmazott elbocsátására kényszerült. A gyártó a Wall Street Journal-ban vásárolt teljes oldalas hirdetésekkel próbálta meg visszaállítani hírnevét, szerintük a média gusztustalan, egészségtelen folyadékként ábrázolta termékünket, mintha nem is húsból készült volna. Igyekeztek hangsúlyozni, hogy az ammónia teljesen ártalmatlan anyag, melyet a húsmaradékban gyakran megtalálható baktériumok elpusztítására használnak. Jogi szakértők szerint a húsgyártónak nincs sok esélye a per megnyerésére, mivel nincs ehhez hasonló precedens ítélet. A Beef Products-nak bizonyítania kéne, hogy a csatorna tudatosan hamis információt közölt nézőivel, erre azonban semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésükre.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.