Miért fontos, hogy saját hegesztőd legyen?

Elgondolkodtató dolog. Miért is fontos ez? Fontos egyáltalán? A válasz: igen. Talán soha nem gondoltál rá, hogy saját hegesztőt vegyél – pedig lehet, hogy nem ártana. Alaposan végiggondolva rájöhetünk, hogy nem is akkora ostobaság egy ilyen készülék beszerzése. Rengeteg pénzt spórolhatunk meg vele, és elég hamar visszahozza árát.

Hegesztőt – ugyan miért?

Nos, azok, akik kertes házban laknak, rengeteget profitálhatnak belőle. Egy hegesztő csupán pár tízezer forintba kerül, ugyanakkor hosszú évekig, akár évtizedekig kiszolgálhat. Joggal merül fel a kérdés, mi szüksége van rá azoknak, akik nem igazán vannak oda a lakatosmunkákért? Pedig a válasz egészen kézenfekvő. A ház körül rengeteg fémszerkezet van, ami elromolhat, egy hegesztő pedig megoldást kínál ezek javítására. Kerítések, lépcsőkorlát, garázsajtó és még sok egyéb dolog a háztartásban: mind fémszerkezetesek. A javíttatásuk hihetetlenül költséges és macerás, a cseréjük pedig még többe kerül. Ráadásul arról se feledkezzünk meg, hogy sok „szakember” igencsak borsos árakat képes elkérni – akkor is, ha hanyag munkát végez. Nem volna csodálatos, ha 10-15 perc alatt újjávarázsolhatnánk a tönkrement kerítést, vagy meghegeszthetnénk régi szobakerékpárunk? Egy csomó olyan dolgot gyorsan megjavíthatnánk, amik korábban lehetetlen feladatnak bizonyultak volna. Gondoljunk csak bele, mi történik, ha a garázskapu elöregedett fémszerkezete egyszer csak elpattan? Elkezdünk szentségelni, aztán szakember után rohangálunk. Mikor több nap után végre kijön valaki, hogy kezébe vegye a problémát (ugye addig garázsunk használhatatlanul áll), pár perc alatt összehegeszti az eltört részt. Ezután a képünkbe vág egy olyan számlát, kiszállási díjjal és mindenféle felárral megspékelve, amiért majdnem saját hegesztőt vásárolhatnánk. Sajátot: amit bármikor, bármennyiszer újrahasználhatunk, és a segítségével nem telik több napba megoldani egy pár perces javítást.

Nem túl drága?

Nem! Persze találhatunk olyan professzionális darabokat a piacon, amik több százezer forintba kerülnek, sőt több milliós készülékekbe is belefuthatunk. Ezek viszont nagyüzemi munkálatokhoz, hivatásos szakembereknek készültek. Ha alaposon szétnézünk, meg fogjuk látni, hogy már húsz-harmincezer forintért kaphatunk olyan kisebb gépeket, amelyek ideálisak lehetnek számunkra. Való igaz, ezekkel a gépekkel nem fogunk nehéz tartóelemeket hegeszthetni. Viszont arra tökéletesek, hogy egy vékonyabb zártszelvényt, gömbvasat vagy 1-2 colos vascsöveket összeillesszünk velük. Azok, akik folyamatosan komoly munkára használják hegesztőjüket, valószínűleg azonnal kritizálni kezdik ezeket a modelleket. Nekünk viszont ideálisak lehetnek a házkörüli munkára. Egy olcsóbb inverteres vagy elektródás modell maximálisan kielégíti minden hobbibarkácsoló igényeit. Meghegeszthetjük vele az elpattant ruhaszárítót vagy lépcsőkorlátot. Nyugodtan szerezzünk be egy ilyen készüléket, nem fogjuk megbánni. Hamar meglátjuk majd, hogy sokszorosan visszahozza az árát.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).