Miért nagyon lényeges, hogy tiszta legyen a napelem?

Egy indiai kutatócsoport felmérte, hogy miként hatnak a napelemek teljesítményére a különböző szennyeződések.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Indiai szakértők azt vizsgálták, hogy miként hatnak a fotovoltaikus modulokra a rájuk rakódó szennyeződések – számol be a PV Magazine. A csapat a dél-indiai Velur forró és száraz környezetében végzett méréseket, a kutatók különböző típusú por- és madárürülék-szennyeződések hatásait mérték, és az eltérő dőlésszögekkel is számoltak. A szakértők eddig is tudták, hogy a napelemeken felgyülemlő anyagok termeléscsökkenéshez, ezáltal pedig pénzkieséshez vezetnek. Éppen ezért az ipar számára fontos felmérni a felhalmozódást és annak következményeit. A Veluri Műszaki Intézet által vezetett csapat egy egyszerű, de hatékony módszert dolgozott ki a különböző típusú szennyeződések hatásainak tanulmányozására. A tudósok öt különböző típusú talajból (feketeföld, sivatagi talaj, vörös talaj, alluviális talaj, laterit talaj), valamint szénporból és madárürülékből gyűjtöttek mintákat India különböző helyszíneiről. Az anyagokat eltérő, 10-50 grammos mennyiségben a modulokra ecsetelték, majd azokat egy napszimulátor segítségével tesztelték.

Az eredmények alapján minden dőlésszögben a madárürüléknek volt a legnagyobb hatása a teljesítményre, az 50 grammos minta pedig a modulok hatékonyságának több mint 80 százalékos visszaeséséhez vezetett. Az is kiderült, hogy a szennyező anyag fizikai tulajdonságai nagyobb szerepet játszottak a felhalmozódásban, mint a modulok dőlésszöge. Érdemes hozzátenni, hogy a vizsgálatot egy igen specifikus éghajlatú régióban végezték el.

Ahhoz, hogy a kutatók jobban megértsék a felhalmozódás folyamatait, egyéb klimatikus körülmények között is érdemes adatokat gyűjteni, hiszen nedvesebb vagy hidegebb körülmények mellett egészen más jelenségeket figyelhetnek meg. A friss eredmények összességében hozzájárulhatnak a napelemek hatékonyságának növeléséhez. A szakértők például az adott terület tulajdonságait felmérve elkerülhetik, hogy túl szennyező helyszínre telepítsenek, emellett biztosíthatják a különböző, a lerakódást enyhítő megoldásokat.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.