Miért telepítenek tavakra napelem farmokat?

Fényes jövő előtt áll a tavakra telepített úszó napelemes rendszer. De miért is?

Bár európai szinten sem a legnagyobb, de rendkívüli eredményeket produkált az az úszó napelempark, amit a németországi Maiwald tóra telepítettek.  A németek még csak kísérleteznek ezzel a technológiai megoldással, de az eredményeket látva nagy jövő előtt állnak ezek a vízen lebegő rendszerek. A Baden-Württembergben található kis Maiwald tóra telepített telepített úszó napelempark rendkívüli eredményeket ért el a megtermelt áram mennyisége, és a helyi energiafelhasználás arányának tekintetében. A térségben működő sóder és egyéb építési alapanyagok kitermeléssel foglalkozó Ossola elnevezésű cég a napelemek segítségével biztosítja áramfogyasztásának nagyjából 10%-át.  Emellett a napelempark áramtermelésének 75%-t a szomszédos sóderbányában használják fel. A kialakított vízen lebegő napelemes rendszer jelenleg Németország legnagyobbja a maga területén. A napelempark 2300 napelemből áll, és beépített összeteljesítménye 750 kW. Az eddigi üzemeltetési tapasztalatok rendkívül pozitívak. A tavalyi évre tervezett 800 MWh-s termelést az erőmű jelentősen felülmúlta, hisz az üzemeltető számításai szerint elérték a 860 MWh-s értéket. A sóderbányában a telepen használt nehéz munkagépek által felvett energia 75%-t a napenergia biztosította. Ez hozzájárult a bányaüzemeltetés költségeinek 10%-os csökkentéséhez is.

A cég képviselője úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó és gyorsan megtérülő befektetés volt a napelempark az 1 millió eurós bekerülési költség ellenére. Továbbá azt is kiemelte, hogy a gazdasági eredményesség mellett a fenntarthatóság sem elhanyagolható. Mindezért a cég további beruházásokat tervez a közeljövőben a napelemes technológiára alapozva.

Az úszó napelemes erőmű extrém időjárási körülmények között is bizonyított. 2019-ben gyakoriak voltak a szélsőségek: a kánikulában és a heves viharok során is helyt állt a rendszer. Téli időszakban például több alkalommal 100 km/h-t meghaladó szélsebességet is mértek a tó felett, de ennek ellenére sem jelentkeztek károk a napelemekben.

Az úszó napelemparkok világszinten, így Németországban is viszonylag új keletű befektetésnek minősülnek. A hagyományos, tetőkre telepített napelemekkel szemben viszont nagy előnyük, hogy a napelemek alatt elhelyezkedő vízfelület hűti a paneleket, így azok nem melegednek túl és hatékonyabban tudnak működni. Mindezért ez a technológiai megoldás a jövőre nézve nagy lehetőségek előtt áll még.

Kép: Ossola

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.