Milliárdos kerékpárút kötheti össze Magyarországot Romániával

Több mint ötmillió euróból kerékpárút épülhet Békéscsaba és a partiumi Nagyszalonta között – tájékoztatott a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezetének vezetője.

Kovács Krisztián elmondta: az egyesület a magyar-román határmenti együttműködésről szóló uniós pályázaton 4,9 millió eurót nyert el, s ehhez az egyesület, valamint a nagyszalontai önkormányzat biztosítja a további, 270 ezer eurós önrészt. A projekt keretében csaknem 27 kilométer hosszúságú kerékpárút épül a két város között úgy, hogy a határt a már meglévő méhkeréki közúti határállomásnál metszi át. A natúrpark egyesület egyébként 11, alapvetően a Körösök-völgyében található települési, közöttük a békéscsabai önkormányzatot és több civil szervezetet fog össze. A pályázattól nemcsak az ökoturizmus fellendülését várják a két város között, hanem arra is számítanak, hogy később a térség lakói akár kerékpáron is megközelíthetik munkahelyeiket. A tervek szerint még az idén májusban aláírhatják a támogatási szerződést, a kivitelezés 2012-ben zajlik majd.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.