Milyen hitel lehetőségek vannak napelemes rendszerre?

A napelemes lakossági beruházások rohamléptekben terjednek Magyarországon, ma már egyre több épületen tűnik fel a napelemes rendszer.

A hálózatra visszatápláló napelemrendszer az egyik legkényelmesebb napenergia-hasznosítási mód, és felépítése viszonylag egyszerű. Napelemekkel fotovillamos úton tudjuk hasznosítani a napenergiát, a napkollektorokkal pedig termikus úton, sajnos utóbbiak egy kicsit háttérbe szorultak, aminek viszont nagy és robbanásszerű fejlődése van, az a napelemes rendszerek piaca – derül ki az M1 Kék bolygó műsorában. Olyan mértékben lecsökkent a technológia ára, hogy ma már a legolcsóbb villamosenergia-termelési módszer a napelemek segítségével hajtható végre. Nagyon dinamikus fejlődést látunk ebben az ágazatban. Amíg 2013-14 környékén még csak ötezer darab háztartási méretű kiserőmű rendszerünk volt az országban, ez 2018 végére a negyvenezret is meghaladta. Vannak működésbeli támogatások és finanszírozási támogatások. A Magyar Fejlesztési Bank energiahatékonysági lakossági programja hátterében egy gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program áll, és erre a programra pályázhatnak magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek is. Minden olyan beruházást támogat, amely hozzájárul az energiahatékonyság javításához. Ebben van lényegében az a terület is, amely az új napelemes rendszereknek a megvásárlását segíti, ez egy nullaszázalékos hitelprogram.

Magánszemélyek ötszázezer és tízmillió forint között vehetik igénybe ezt a hitelt, húszéves futamidővel, társasházak és lakásszövetkezetek esetében lakásonként kétszázötvenezer és hétmillió forint között változik ennek az összege és ugyancsak húsz évre vehető igénybe. A működési támogatást a lakossági napelemes beruházások esetében a villamosenergia-törvény garantálja. Aki ma háztartási napelemes rendszert telepít a házába az ingyen használhatja energiatárolóként a meglévő hálózatot, nem kell költséges akkumulátorokban tárolnia az energiát, a túltermelt mennyiséget nyáron visszatáplálhatja a hálózatba. Télen pedig a hálózatból fogyaszthatjuk el, így tehát a villamosenergia-hálózat szolgál egyfajta tárolóként. Ez alapján mindegy melyik évszakban mennyi energiát termelünk. Az éves szaladó elszámolás miatt egy éven belül bármikor megtermelhetjük a villamos energiát, és bármikor felhasználhatjuk veszteség és költségmentesen, tehát emiatt nem okoz problémát, ha télen kevesebbet áramot termel a rendszer, mint nyáron. Magyarországon a villamos energia bruttó fogyasztási ára európai összehasonlításban a második legalacsonyabb. Így a lakossági napelemes beruházás megtérülési ideje hosszabb, hat–nyolc év a szakértők szerint. Egy magyar családnak általában 2080 kilowattóra az éves villamosenergia-felhasználása, ezt egy 1,5–2 kilowattos napelemes rendszerrel tudják kielégíteni, amelynek a beruházási költsége hatszáz- és nyolcszázezer forint közé tehető. Egy két kilowattos rendszer általában 280-300 wattos napelemekből áll, tehát hat-tíz darab napelem segítségével már meg tudják valósítani azt. Egy napelem 1,6 négyzetméteres, viszonylag csekély tetőfelület kell hozzá, gyakorlatilag bárhol meg lehet oldani bármilyen családi házra, vagy akár társasházra is a villamosenergia-termelést. Társasházak esetében általában jellemzőn kisebb a tetőfelület, emiatt nem tudják az egész háznak az összes fogyasztását kiváltani.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

 

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit