Milyen táblagépet válasszunk? – videó

Ha hihetünk az előrejelzéseknek, akkor a táblagép eladások idén elérik a 119 millió darabot. Ez duplája a 2011-es adatoknak, ráadásul még hátravan a 2012-es karácsonyi vásárlási láz.

Tavaly novemberben és decemberben megduplázódott az eladott táblagépek száma. A Pew kutatási központ szerint ezek az eszközök terjedtek el a leggyorsabban az utóbbi 11 évben, még az okostelefonoknál is gyorsabban. Ha környezettudatosan szeretnénk új táblagépet választani, akkor néhány fontos tulajdonságot érdemes figyelembe venni, például az akkumulátor kapacitását,vagy a javíthatóságot. Emellett az is fontos, hogy milyen funkciókkal rendelkezik, és milyen könnyű és kényelmes a használata. Minél jobban kedveljük, annál tovább használjuk a táblagépünket, ha pedig sok mindenre képes, akkor más eszközöket is helyettesíthet. Cikkünkben ezen tulajdonságok alapján mérlegeljük a legnépszerűbb táblagépek előnyeit és hátrányait.

Apple iPad
Előnyök:
A negyedik generációs iPad felszereltség szempontjából minden vetélytársát maga mögé utasítja. Nagyfelbontású -Retina display- képernyő, HD kamera, új, még gyorsabb A6X processzor, és a piac messze legjobb alkalmazáskínálata. Az akkumulátor üzemideje is kedvező, normál használattal 10 óráig bírja.

Hátrányok:
Az Apple üdvöskéjének legnagyobb hátránya a javíthatóság, pontosabban annak hiánya. A készülék összeszerelésénél ipari ragasztót alkalmaztak, melytől könnyebb és vékonyabb az iPad, ugyanakkor szinte lehetelen hozzáférni a cserélhető alkatrészeihez. Ez az újrahasznosításánál is komoly gondot okozhat.
ipad

Microsoft Surface
Előnyök:
Végül a Microsoft is beszállt a táblagépek versenyébe, a Surface-t pedig olyan készülékként reklámozzák, mely leválthatja a laptopunkat is, többek között a 2013-as Office teljeskörű támogatása miatt. A Microsoft nagy újítása, hogy a táblagép speciális fedőjébe billentyűzetet építettek, mely elméletileg megkönnyíti a gépelést. Ez a gyakorlatban megosztotta a felhasználókat, vannak, akik kényelmetlennek találták, vannak, akik szerint csak meg kell szokni a használatát. A Surface médialejátszó tulajdonságai azonban mindenkit meggyőztek.

Hátrányok:
Sajnos maximum nyolc óráig bírja az akkumulátor a Microsoft táblagépében, ez még mindig sokkal jobb, mint egy laptop, kategóriájában azonban ez a legalacsonyabb. A tesztelők szerint a menürendszer kezelését nehéz megszokni, és jelenleg még nagyon kevés alkalmazás érhető el a készülékhez. Javíthatóság szempontjából kicsit jobban teljesít, mint az iPad, szétszerelni nehezen lehet, belül azonban moduláris, könnyen leválasztható elemekből áll.
surface

Google Nexus 7
Előnyök:
A Nexus 7-est tartják a legjobb kisképernyős táblagépnek. Az átlagos 25 cm-es helyett 17 cm átmérőjű képernyővel rendelkező Androidos készüléket könnyű egy kézben tartani, aminek előnyeit az Apple is elismerte az iPad Mini bemutatásával. A Nexus 7 a Google mobil operációs rendszerének legújabb változatát futtatja, karc- és törésmentes üvegből készült, üzemideje pedig a szokásos 10 óra. Könnyen szétszerelhető , az LCD képernyő azonban az üveghez van rögzítve. Ettől eltekintve minden alkatrésze könnyen leválasztható, így könnyen újra is hasznosítható. Talán a legnagyobb előnye, hogy minőségi, jó teljesítményű és felszereltségű táblagépet kapunk egy iPad árának feléért.

Hátrányok:
A Google tartalomszolgáltatója, a Google Play sajnos nem rendelkezik túl nagy kínálattal, és néhányan hiányolhatják a hátoldali kamerát is a Nexus 7-esen.
google nexus

Amazon Kindle Fire HD
Előnyök:
A Kindle legújabb változata nem nevezhető teljes értékű tabletnek, a gyártó inkább digitális tartalomfogyasztó eszköznek szánja a Fire HD-t. Az Amazon Kindle webáruházában több ezer filmhez, e-könyvöz és zeneszámhoz juthatunk hozzá. Az akkumulátor pedig a legjobb a piacon, 11 óráig bírja. A Nexus 7-hez hasonlóan a Kindle is könnyen szétszerelhető, javítható, és újrahasznosítható, valamint szintén relatíve olcsó, és 17 cm-es képátmérővel rendelkezik.

Hátrányok:
Az Amazon táblagép nem váltja le a laptopunkat, sok alapvető funkció hiányzik belőle, elsősorban tartalomfogyasztásra tervezték. A gyártó ráadásul ezt a verziót 9 hónappal az előző modell piacra dobása után mutatta be, így az Apple termékeihez hasonlóan hamar elavultnak tűnhet a vadiúj táblagépünk.
Kindle Fire HD

Asus Transformer Pad Infinity
Előnyök:
Az Asus legújabb táblagépe kezelhetőség és teljesítmény szempontjából az iPad közvetlen riválisa.25 cm-es átmérőjű képernyővel, mely 1920X1200 pixeles felbontású, bővíthető memóriával, GPS-szel, valamint első és hátsó kamerával is rendelkezik az Android 4.0-t futtató táblagép. Csatlakoztatható billentyűzetet is kapunk hozzá, mellyel egy majdnem teljes értékű netbookot kapunk. A Transformer Pad üzemideje átlagosnak mondható, 9,5 óra, és könnyen szétszerelhető a képernyőt leszámítva.

Hátrányok:
Az Asus még kispályás a táblapiacon (bár a Nexus-t is ők gyártják), ez azt jelenti, hogy kevesebb alkatrész van a piacon, ez nehezítheti a javítást, valamint a szoftvertámogatás is hagy maga után kívánnivalót. A fentiekből is látszik, hogy a nökevő kereslettel párhuzamosan a kínálat is egyre jobb minőségű lesz a táblagépek piacán. Egy nagy hátránya azonban mindegyiknek van: komoly erőforrásokat igényel az előállításuk, így ha környezettudatos döntést szeretnénk hozni, akkor az a legfontosabb szempont, hogy melyik készüléket használjuk a legtöbb ideig, így a tartós, könnyen szerelhető táblagép a legjobb választás.

Asus Transformer

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.