Minden, amit a napenergiáról tudni szeretnél

A napenergia a legtisztább megújuló energiaforrás, mert nem kell hozzáadott érték, csak maga a berendezés szükséges.

Magyarország kimondottan jó adottságokkal rendelkezik a napenergia hasznosítására. Hazánkban a Nap éves sugárzása januártól 3 kWh/nap/m2  és ez június-augusztusban 6kWh/nap/m2  fölé emelkedik. 1m2 napelem egy évben 1100 kW-ot termel, ezt az egész ország területén el lehet érni, és a jó tájolású a tetőn múlik.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége Nagy Szilárd, a Magyar Szolár Szövetség alapítója elmondta, a napkollektor esetében a rendszer meleg vizet állít elő. A paneleket fel kell tenni a háztetőre, aminek két fajtája van: a sík kollektor, és a vákuumcsöves kollektor. A paneleket összecsövezik egy munkaállomásban, amit vezérléssel is összekötnek. A csövekből pedig egy úgynevezett HMV tartályba kerül a meleg víz. A HMV használati meleg víztartályt jelent. Ezt a rendszert leginkább padlófűtésre, vagy falfűtésre lehet használni, radiátoros melegítést nem segít elő.  Magyarország egy olyan vállalást tett az Európai Unió felé, hogy 2020-ra az éves összfogyasztás 14%-át megújuló energiaforrásokból fogja fedezni, Nagy Szilárd véleménye szerint azonban a jelenlegi helyzet az, hogy ezt a teljesítést nem fogja elérni az ország.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.