Mindenki naperőművet építene, ötszörös a túljelentkezés a METÁR tenderen

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által, az innovációs és technológiai miniszter felkérésére meghirdetett pályázaton jelentős volt a túljelentkezés.

A pályázók 2145 GWh-ra igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben, és túlnyomó többségük napelemes erőművet tervez építeni. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az innovációs és technológiai miniszter felkérésére újabb METÁR-pályázatot hirdetett 2020. július 15-én, amelynek keretében megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelésre kapható támogatás. A pályázati dokumentációkat 2020. szeptember 15-től október 15-ig lehetett benyújtani elektronikus úton. A beérkezett pályázatokhoz tartozó ajánlati árakat titkosított bontási dokumentumok tartalmazták, melyek közjegyzői bontására 2020. október 20-án 9 órától került sor a Hivatal épületében. A Hivatal a 62/2016. (XII. 28.) NFM rendelet 13. § (1) bekezdése alapján közzétette a pályázók és a pályázatok azonosító adatait (pályázó neve, létesítés helye, igényelt kapacitás, erőműegység típusa), valamint a benyújtott ajánlati árakat is.

A pályázaton jelentős, összességében mintegy 5,5-szörös volt a túljelentkezés (a pályázók 2145 GWh-ra igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben). A pályázók túlnyomó többsége napelemes erőművet tervez építeni, de érkezett pályázat geotermikus és hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőműre is. A pályázó napelemes erőművek összteljesítménye 1335 MW.

Az ajánlati árak a járványhelyzet és a forint árfolyamának gyengülése ellenére is igen kedvezőek. A legalacsonyabb ajánlati ár 16,18 Ft/kWh, a legmagasabb 26,65 Ft/kWh, az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 20,66 Ft/kWh. A 2019. évi METÁR-tender esetében az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 23,58 Ft/kWh volt, nyertes pályázóinak átlagos ajánlati ára végül a kis kategóriában 24,81 Ft/kWh, míg a nagy kategóriában 21,69 Ft/kWh lett. A 2020. évi METÁR-tender ajánlatai jelentős árcsökkenést valószínűsítenek a 2019-es kiíráshoz képest. Az eredményhirdetés 2021. január végén várható.

A bontás részletes eredményeiről a MEKH honlapján, a Villamos energia, METÁR-tender, METÁR-tender 2020/I. oldalon olvashatók további információk.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.