Mire használható fel a bejelentett zöld lakáshitel?

Családok tízezreit segítheti kedvező kamatozású otthonteremtési kölcsönnel a júliusban meghirdetett zöld lakáshitelprogram – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.

A jegybank felmérése szerint a hitelintézetek több mint fele tervezi lakossági zöld lakáshitelek bevezetését – közölték. Fogyasztók részére zöld lakáshitelprogram nem jelent még meg Magyarországon, és a jegybank várakozása szerint éppúgy sikeres lesz, mint az év elején meghirdetett zöld tőkekövetelmény-kedvezmény program, amelyhez már 9 bank csatlakozott. A kezdeményezés értelmében az MNB 5 éven át legalább részben mérsékli a környezetileg fenntartható lakossági, vállalati és önkormányzati kitettségek tőkekövetelményeit – írták. A közlemény szerint az MNB elégedett a kedvezményprogram eredményeivel, hiszen például a naperőmű-finanszírozásban érdekelt pénzintézetek március végéig már csaknem 93 milliárd forintot helyeztek ki ilyen feltételek alapján. A növekedési kötvényprogrammal (MNB NKP) együtt a zöld tőkekövetelmény-kedvezmények a régió egyik legzöldebb kötvénypiacát hozta létre, az MNB ezért egyeztet a hitelintézetekkel a program kiterjesztéséről.

Új hitelcél lehet például a fenntartható agrárium, vagy az elektromobilitás – tették hozzá. Az MNB hangsúlyozta, hogy a zöld lakáshitelek iránt érdeklődő intézmények is szinte mind érdeklődnek a kedvezmény iránt. A programnak további lökést adhat, hogy 2022. június 30-tól legalább BB energiahatékonysági besorolású lakásokat lehet csak fejleszteni itthon, márpedig ez a feltétele a jegybanki tőkekövetelmény-kedvezményének is – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a legegyszerűbben telepíthető napelem?

Az olasz Fly Solartech új, 60 cellás TOPCon napelemet mutatott be, 17,87% teljesítmény-átalakítási hatékonysággal.