Mit kell tudni a parlagfű allergiáról?

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése alapján, az elmúlt héten a parlagfű pollenkoncentrációja alacsony szintet ér el.

Ez az érték azonban várhatóan emelkedni fog, hiszen a növény virágzásának csúcsidőszaka augusztus közepétől szeptember közepéig tart. A parlagfű allergiával kapcsolatos fontosabb információk hasznos segítséget nyújthatnak a következő hetekben.
 
Miben segít a pollenjelentés?
Pollenallergiások számára különösen fontos, hogy ismerjék, mely időszakban virágzik az a növény, amely az allergiás tüneteket okozza. A pollennaptár mellett érdemes folyamatosan nyomon követnünk az aktuális pollenhelyzetet, az időjárás változásával bizonyos növények virágzása korábbra, vagy későbbre is tolódhat. Az aktuális heti pollenjelentésből megtudhatjuk, hogy az adott növény – jelen esetben a parlagfű – pollenkoncentrációja milyen szintet ér el a levegőben.

 

Parlagfűszezonban ne nyissunk ablakot?
Amíg az allergén növény magas koncentrációban van jelen a levegőben, valóban hasznosabb, ha a lakásban inkább zárva tartjuk az ablakokat. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítsük, a pollenkoncentráció ugyanis ebben az időben a legmagasabb. Autóban történő utazás közben is tartsuk zárva az ablakokat és használjuk inkább a belső keringetésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót.

 

Szervezzünk szabadtéri programot, sportoljunk?
A pollenjelentés segítségünkre lehet a szabadidős programok megszervezésében is. A pollenkoncentráció nem csak reggel 5 és 10 óra között, de száraz, meleg, szeles időben is különösen magas, a szabadtéri programok, sportolás tervezésénél célszerű ezt is figyelembe vennünk. Magas pollenkoncentrációt mutató napokon tanácsos inkább zárt térben tartózkodnunk, sportoláshoz is kedvezőbb, ha ilyenkor az edzőtermet választjuk.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.