Mitől drágulnak a napelemek?

A COVID-19 lezárások eredményeként a Kínába tartó és onnan induló szállítmányok közül sok akadályokba ütközik.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A napelem előállítására alkalmas minőségű poliszilícium, a lapkák és cellák ára a múlt héten ismét emelkedett ahogy a kereslet meghaladta a kínálatot, mivel a Kínában a COVID-19 miatti lezárások továbbra is megszakítják az értékláncot. Múlt héten a lapkák szállítói, a LONGi, a Zhonghuan Semiconductor (TZS) és a cellagyártó Tongwei újabb áremelési fordulót sürgettek, az idei év kezdete óta a költségek emelkedési sorozatában ez a legfrissebb a szolár eszközök alapanyagainál és részegységeinél A LONGi mindenre kiterjedően emelte lapkái árát. A 182 mm-es (M10) lapkák ára kis mértékben, darabonként 6,86 RMB-re emelkedett – a vállalat a 182 mm-es lapkák árát két héttel korábban emelte utoljára – ugyanakkor több áremelést rögzítettek a 166 mm-es és 158,75 mm-es lapkái vonatkozásában. A TZS szintén emelte lapkái árait, a 2022. április 2-án közzétett árakhoz képest körülbelül 1%-kal.

A napelem cellákat gyártó Tongwei a májusra vonatkozó árait április utolsó hetében srófolta fel, megerősítette 210 mm-es és 182 mm-es cellái árainak mérsékelt drágulását. Ezeket wattonként 0,01-1,14 RMB és 1,18 RMB mértékben emelték – a Tongwei előző, 2022. április 14-i árfrissítéséhez képest. A 166 mm-es cellák árai 1,17 RMB/W szinten maradtak, írta az mnnsz.hu. Ugyanakkor a poliszilícium árak ismét felfelé kúsztak, a PVInfoLink és az EnergyTrend által két hete közzétett legfrissebb átlagárak alapján kilogrammonként 250 RMB fölé emelkedtek – ez a Kínában érvényes 20%-os forgalmi adóval együtt értendő – 2021 december óta most először.

Ajánlott tartalom

Megkezdte működését az Egyesült Államok tengeri szélerőműparkja

Megkezdte működését csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi célú áramtermelésre használt első partközeli szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken.